Rastu napetosti

Ukrajina optužila Rusiju da je izvršila invaziju na Krim; 2000 ruskih vojnika stiglo u Simferopol

Vijesti / Svijet | 28. 02. 2014. u 19:55 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je u petak na "politički dijalog" u kontekstu napetosti na Krimu naglasivši kako se mora poštovati "teritorijalni integritet" Ukrajine.

Barroso je telefonski razgovarao s novim ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom kojem je poželio "odlučnost da se suoči s velikim izazovima koji su pred njegovom zemljom", navodi se u priopćenju Komisije.

Na Krimu je u petak izvršena "vojna invazija" s više od 2.000 ruskih vojnika koji su avionima prebačeni u Simferopol, glavni grad ove ukrajinske autonomne republike na jugu Ukrajine, u kojem se nalazi ruska crnomorska flota, izjavio je jedan visoki ukrajinski dužnosnik.

- Prisustvujemo danas invaziji ruske vojske. Zračni prostor na Krimu je zatvoren zbog velikog broja slijetanja ruskih aviona i helikoptera - izjavio je predstavnik ukrajinskog predsjednika na Krimu Sergej Kunjicin za televiziju ART.

On je procijenio da je oko 2.000 ruskih vojnika avionima prebačeno na vojni aerodrom u blizini Simferopola.

Putin je u petak prekinuo dugu šutnju o događajima u Ukrajini i pozvao na izbjegavanje "eskalacije nasilja".

Barroso je u razgovoru potvrdio da će EU "podržati demokratske reforme" u Ukrajini i pomoći ekonomsku modernizaciju ove zemlje”.

Rusija je s druge strane odlučila u petak da izda putovnice ukrajinskim elitnim policajcima Berkutama čiju su postrojbu nove proeuropske vlasti u Kijevu rasformirale.

"Ruski konzulat u Simferopolu je zadužen da preduzme sve neophodne mjere kako bi što prije počeo izdavati ruske putovnice "Berkutama", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Berkute su provodile represiju nad pristalicama opozicije u Ukrajini. Mediji su ih snimali dok su pucali na masu pravim mecima i iz snajpera. Nekoliko desetaka osoba ubijeno je u Kijevu za vrijeme sukoba prošle sedmice.

Nove vlasti su ocijenile da se ova postrojba "diskreditirala" u očima ukrajinskog naroda.

Britanija je savjetovala da se ne putuje na ukrajinski Krimski poluotok i poručila je svim svojim državljanima koji se već tamo nalaze da napuste područje.

Situacija na strateškom poluotoku je postala zategnuta kada su maskirani naoružani napadači preuzeli kontrolu nad vladinim zgradama, aerodromima i drugim strateškim mjestima uoči tromjesečnih prosvjeda tijekom kojih je proruski predsjednik Viktor Janukovič svrgnut s vlasti.

Ukrajina je optužila Kremlj da je izvršio invaziju na Krim, kazujući da su ruske trupe zauzele položaje oko baze obalske straže i dva aerodroma.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak da je savjetovalo svim britanskim državljanima da izbjegavaju aerodrom Simferopol gdje naoružani napadači u neoznačenim vojnim uniformama patroliraju s jurišnim puškama.

Kopirati
Drag cursor here to close