Svijet

Tisuće Iranaca na proslavi 40. godišnjice Islamske revolucije

Prvog veljače održavaju se proslave "Dahe-ye Fajr" kojima se obilježava godišnjica Khomeinovog povratka u Iran.
Vijesti / Svijet | 01. 02. 2019. u 13:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisuće Iranaca okupilo se u petak u Teheranu u mauzoleju osnivača Islamske Republike, ajatolaha Ruhollaha Khomeinija, kako bi obilježili 40. godišnjicu Islamske revolucije.

Ceremonija obilježavanja godišnjice revolucije iz 1979. počela je u 08.33 sati po lokalnom vremenu, točno u vremenu kada se Khomeini vratio u Iran nakon 14 godina u egzilu i kada je njegov avion sletio na u zračnu luku u Teheranu.

Dok je vojni orkestar izvodio revolucionarnu glazbu, mauzolej je bio nakrcan ljudima raznih profesija i godišta rođenja, među kojima su bila i školska djeca odjevena u crvenu, bijelu i zelenu boju iranske zastave. 

Ajatolah Ahmad Jannati, čelnik utjecajne Skupštine eksperata koja imenuje vrhovnog vođu Islamske Republike, održao je govor u kom je kritizirao političke grupacije koje se zalažu za bolje odnose s Washingtonom.

''Proklinjemo pogrešnu školu mišljenja koja smatra da mi ne možemo upravljati našom zemljom ukoliko nam Amerika ne pomogne'', izjavio je on mašući lijevom rukom.

Američka moć je u opadanju, ne bismo se trebali plašiti Amerike, dodao je Jamati dok je masa uzvikivala  "Smrt Americi" i Smrt Izraelu".

Prvog veljače, svake godine, održavaju se proslave "Dahe-ye Fajr" (Deset dana svitanja) kojima se obilježava godišnjica Khomeinovog povratka u Iran nakon demonstracija širom zemlje.

Ceremonije kulminiraju 11. veljače (22. Bahmana po perzijskom kalendaru) kada se obilježava pad 2.500 godina stare monarhije u  Iranu, prenosi AFP.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close