Ruski mediji

Teorije o padu aviona – Pilot i bombe u sanduku vina

Putin se nije dotaknuo smrti šefa Wagnera Jevgenija Prigožina. S druge strane, Ukrajina tvrdi da nema ništa s tim.
Vijesti / Svijet | 24. 08. 2023. u 15:33 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski mediji objavili su kako je prvi osumnjičenik u slučaju pada aviona je Prigožinov osobni pilot Artem Stepanov, osnivač MNT Aero, tvrtke u čijem je vlasništvu srušeni zrakoplov.

Izvori sugeriraju da je Stepanov imao pristup letjelici te da je prije nesreće pobjegao na Kamčatku. Ruske ga vlasti navodno nisu uspjele locirati.

Bomba u avionu

Prema jednoj od brojnih teorija koje cirkuliraju, bomba u avionu bila je postavljena u sanduku s vinima.

''To je neka vrsta ironije za Putinovog bivšeg ugostitelja'', komentirao je za Sky News bivši britanski obavještajac Christopher Steele.

S druge strane se pokreće priča o odgovornosti za smrt vođe Wagnera.

Tako analitičar obrambene industrije i bivši britanski časnik, Nicholas Drummond, kaže kako bi Vladimir Putin mogao postaviti okvir za vlastiti pad ukoliko je umiješan u navodnu smrt Jevgenija Prigožina.

''Pribjegavanjem bratoubojstvu kako bi zadržao vlast, Putin sije sjeme vlastitog pada, potičući kolaps Rusije, potencijalno dovodeći do građanskog rata, a možda čak i do fragmentacije Rusije'', smatra Drummond.

Ukrajina pere ruke

Ruski predsjednik Vladimir Putin držao je putem videa govor na summitu BRICS-a koji se održava u Johannesburgu. U prvom obraćanju nakon pada aviona, Putin se nije dotaknuo smrti šefa Wagnera Jevgenija Prigožina. S druge strane, Ukrajina tvrdi da nema ništa s tim.

''Ukrajina nije upletena u smrt Jevgenija Prigožina, zapovjednika ruske plaćenićke skupine Wagner'', izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, prenosi u četvrtak novinska agencija Interfax.

Pristaše Jevgenija Prigožina ostavljaju cvijeće i svijeće pred nekadašnjim središtem Wagnera u Sankt Petersburgu.

Već jednom poginuo

Društvenim mrežama širi se video navodnog Wagnerovog borca koji plače. Dopisnik Kyiv Posta, Jason Jay Smart, podijelio je snimku, sugerirajući da je, ako je umiješan u pad aviona, Vladimir Putin stvorio mučenika za okorjele ruske nacionaliste.

Ranije se društvenim mrežama proširila se snimka na kojoj tri maskirane osobe najavljuju osvetu.

''Mnogo je rasprava o tome što će Wagner učiniti u ovoj situaciji. Reći ćemo jedno – krećemo. Očekujte nas!'', objavljeno je u priopćenju jednog kanala povezanog s Wagnerom.

Mediji pak podsjećaju da je Prigožin još 2019. godine bio proglašen mrtvim nakon pada zrakoplova ali da se on nekoliko dana nakon te vijesti pojavio pred televizijskim kamerama.

Kopirati
Drag cursor here to close