Odgovor

Rusija: BiH nas je napala, odgovorit ćemo na neprijateljske akcije

Rusko veleposlanstvo je polaganje vijenaca članova Predsjedništva BiH nazvalo kazališnim sudjelovanjem…
Vijesti / Politika | 24. 08. 2023. u 11:23 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Ruske Federacije u BiH priopćilo je povodom sudjelovanja Denisa Bećirovića i Željka Komšića, članova Predsjedništva BiH, na Summitu krimske platforme da prisustvo ovakvim skupovima doživljava kao otvoreno neprijateljski čin.

Komšićev govor

Komšić i Bećirović u Kijev su doputovali u srijedu i tamo se sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem a dan kasnije sudjelovali su na summitu Krimske platforme čiji je cilj afirmirati pravo Ukrajine da brani i sačuva cijeli svoj teritorij u međunarodno priznatim granicama.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH izrazio je u četvrtak u Kijevu potporu BiH teritorijalnom integritetu Ukrajine, uključujući tu i područje Krima ignorirajući tako nastojanja političara iz reda bosanskih Srba da BiH zadrže u "neutralnom" odnosu prema ruskoj agresiji.

U govoru na tom skupu Komšić je kazao kako ruska agresija na Ukrajinu po svemu podsjeća na ono što je od 1992. do 1995. godine doživjela BiH nakon što su njeni građani na referendumu iskazali želju za životom u suverenoj i neovisnoj državi.

Komšić je izjavio i kako je Rusija otela Krim Ukrajini 2014. a onda 2022. izvela otvorenu agresiju s jasnim ciljem svrgavanja demokratski izabranih ukrajinskih vlasti.

Neprijateljski čin

No, iz ruskog su veleposlanstva istaknuli kako su Krim i grad Sevastopolj ''ponovo ujedinjeni s Rusijom u potpunom skladu s međunarodnim pravom, prije svega – pravom naroda na samoopredjeljenje, predviđenom Poveljom UN i međunarodnim sporazumima o građanskim političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima''.

U priopćenju se ističe da je ''odluka naroda Krima konačna i neopoziva, te da je status Republike Krim i grada Sevastopolja kao subjekata Ruske Federacije zajamčen Ustavom Ruske Federacije i ne podliježe reviziji''.

"Stoga prisustvo ovakvim skupovima doživljavamo kao otvoreno neprijateljski čin. Svaki oblik pridruživanja spomenutoj inicijativi smatramo napadom na teritorijalni integritet Ruske Federacije. Zadržavamo pravo da odgovorimo na neprijateljske akcije", naglašava se u priopćenju.

  / Polaganje vijenaca | Avaz

Rusko veleposlanstvo je polaganje vijenaca članova Predsjedništva BiH nazvalo kazališnim sudjelovanjem ''u Buči, gdje su kijevske vlasti, uz podršku Anglosaksonaca, besramno priredile inscenirane masakre civila koje je navodno izvršila ruska vojska''.

Noćni vlak

Podsjetili su i na izjavu Željke Cvijanović da je putovanje njenih kolega u Ukrajinu isključivo privatno i da nije odobreno od strane Predsjedništva BiH.

''U tom kontekstu, izjava jednog od članova Predsjedništva BiH da 'BiH time izražava podršku Ukrajini' nije samo manifestacija megalomanije, već i grubo kršenje Ustava BiH, a samim tim i Daytonskog mirovnog sporazuma. I još jedna stvar. Kabinet istog tog člana Predsjedništva BiH se prije neki dan pravdao o prirodi korištenja proračunskih sredstava prilikom posjete inostranstvu. Pretpostavljamo da bi bh poreske obveznike zanimalo kolika su sredstva utrošena za kupovinu, između ostalog, karata za `noćni vlak`", napominju iz Veleposlanstva Rusije.

''Ukoliko se otkriju uštede u proračunu, Veleposlanstvo Rusije onda apsolutno ne isključuje da su putovanje, održani događaji i antiruske izjave plaćene od stranih mentora i sponzora pojedinih članova Predsjedništva BiH. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšića rekao je na Trećem summitu Međunarodne krimske platforme u Kijevu da je Krim je Ukrajina i završio obraćanje pozdravom "Slava Ukrajini", koji je sporan zbog povezanosti s nacionalističkim pokretima iz Drugog svjetskog rata'', naveli su iz ruskog veleposlanstva.

  / Bećirović i Komšić u vlaku | Foto: Instagram

Govoriti u ime BiH

Naime, Komšić i Bećirović prvi su visoki dužnosnici iz BiH koji su posjetili Ukrajinu od početka rata u toj zemlji.

Tom su se posjetu odlučno protivili Milorad Dodik i Željka Cvijanović, srpska članica Predsjedništva BiH.

Oboje su Komšićev i Bećirovićev odlazak u Ukrajinu opisali kao "privatni posjet" a Dodik je ustvrdio kako njih dvojice nemaju pravo govoriti u ime BiH nego samo u ime onih koji su ih birali.

"Njih dvojica nisu imali legitimitet govoriti ni o većinskom raspoloženju dvaju naroda, a kamoli cijele BiH", kazao je Dodik dodajući kako RS inzistira na neutralnosti u odnosu na "sukob u Ukrajini".

Zbog Dodikova protivljenja BiH se nije mogla formalno pridružiti paketu sankcija koje je EU nametnula Rusiji do 2022. godine no zato provodi one koje su na snazi zbog okupacije Krima 2014.

Kopirati
Drag cursor here to close