Embraer Legacy

Svi poginuli imaju veze s Wagnerom

Prigožin je u lipnju poveo kratkotrajnu vojnu pobunu protiv ruskog predsjednika koja je bila najveći izazov Putinovoj vladavini…
Vijesti / Svijet | 24. 08. 2023. u 10:31 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Putnici u zrakoplovu Embraer Legacy, koji se srušio u Tverskoj oblasti u Rusiji, bili su povezani s privatnom vojnom kompanijom Wager, piše moskovski list Izvestija nakon što je ruska Federalna agencija za zračni promet objavila imena putnika.

Prema podacima Rosavijacije (Rosaviatsiya), na letu je bilo 10 putnika, uključujući tri člana posade.

Popis putnika

Na popisu putnika bili su Jevgenij Prigožin, vođa Wagnera, Dmitrij Utkin, Valerij Čekalov, Sergej Propustin, Jevgenij Makarjan, Aleksandar Totmin, Nikolaj Matusejev i tri člana posade.

Valerij Čekalov vlasnik je kompanije Evro polis i suradnik Prigožina, navodi list.

Dmitrij Utkin, zapovjednik privatne vojne kompanije Wagner, je časnik ruskih specijalnih snaga Generalštaba Oružanih snaga Rusije, rezervni je potpukovnik i nositelj četiri ordena za hrabrost.     

Prema navodima medija, 2014. godine organizirao je bazu za obuku boraca u blizini Rostova na Donu i postao zapovjednik svoje jedinice.

Kasnije je, prema njegovom pozivnom znaku, jedinica dobila naziv Wagner.

Sergej Propustin je bio član Wagnera, a to je za list potvrdila i njegova rođaka Anastasija Propustina.

Bez ruske reakcije

Jevgenij Makarjan i Aleksandar Totmin, koji su na popisu putnika, također su imali veze s Wagnerom, a na pojedinim portalima navodi se da su oni zaposleni u Wagneru, piše moskovski dnevnik.

Video: Yevgeny Prigozhin: Wagner leader presumed dead after plane crash - BBC News

Ono što se zna o tri člana posade jeste da je pilot Aleksej Levšin bio iz Sankt Peterburga, kopilot Rustam Karimov, pretpostavlja se, iz Perma, a stjuardesa Kristina Raspopova iz Jekaterinburga.

Ni spomenuta agencija ni bilo koji drugi ruski dužnosnik još nisu nedvosmisleno rekli da je Prigožin ubijen. Još uvijek nema službene reakcije ruskih vlasti o nesreći. Ranije je Telegram kanal Siva zona, koji je povezan s Wagnerom, objavio je da je Prigožin umro.

''Čelnik Wagnera, ruski heroj i patriot Jevgenij Viktorovič Prigožin poginuo je u akciji ruskih izdajica'', objavljeno je na kanalu Zelena zona.

Smrtna presuda

Rosaviatsiya je priopćila da je zrakoplov koji je išao iz Moskve za Sankt Peterburg letio ''u skladu s dozvolom za let koja je izdana na odgovarajući način''. Dodali su da se zrakoplov srušio 200 kilometara sjeverozapadno od Moskve, u blizini Tverske oblasti, a da je u tijeku istraga o uzroku nesreće.

Glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je kako je ''smrt vođe Wagnerovih plaćenika Jevgenija Prigožina bila predvidljiva nakon njegove lipanjske pobune protiv Kremlja''.

''Prigožin je sam sebi potpisao smrtnu presudu čim se zaustavio 200 kilometara od Moskve'', rekao je Podoljak.

Naveo je kako je pobuna iz lipnja ''zaista uplašila'' ruskog predsjednika Vladimira Putina i dovela do ove situacije jer ''Putin ne oprašta onome tko ga uplaši''.

Nema toga što Putin ne zna

I američki predsjednik Joe Biden komentirao je nesreću rekavši da ''nije iznenađen'' događajima u Rusiji.

''Nisam siguran što se točno dogodilo, ali nisam iznenađen'', rekao je Biden.

Na pitanje smatra li da iza svega stoji ruski predsjednik Vladimir Putin, Biden je rekao da ''nema puno stvari koje se događaju u Rusiji, a da iza njih ne stoji Putin''.

Prigožin je u lipnju poveo kratkotrajnu vojnu pobunu protiv ruskog predsjednika koja je bila najveći izazov Putinovoj vladavini u dva desetljeća.

Posljednji put viđen je u ponedjeljak, navodno u Africi, gdje se našao nakon što je prije dva mjeseca, u sklopu dogovora nakon povlačenja pobune Wagnerovaca i zaustavljanja njihovog marša na Moskvu, pronašao azil u Bjelorusiji.

Kopirati
Drag cursor here to close