Što se događa?

Sukob Teksasa i Bidena: 40.000 kamiona ide na granicu

Spor se zaoštrio 10. siječnja, kada su teksaške vlasti blokirale agente američke granične ophodnje na području Eagle Passa.
Vijesti / Svijet | 30. 01. 2024. u 10:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Eagle Pass u Teksasu pretvorio se u epicentar opasnog sukoba između Teksasa i saveznih vlasti oko toga kako se uhvatiti u koštac s migrantskom krizom i tko ima nadležnost nad tim dijelom američko-meksičke granice.

Spor se zaoštrio 10. siječnja, kada su teksaške vlasti blokirale agente američke granične ophodnje na području Eagle Passa, piše Index.hr

"Vratimo našu granicu"

Ovo područje uključuje Shelby Park, gradski park na rijeci Rio Grande koji je sada ograđen žilet-žicom, što ometa pristup graničnoj patroli, piše CNN.

12. siječnja, nakon što je teksaški vojni odjel "zauzeo i osigurao Shelby Park", dvoje djece i majka utopili su se u obližnjem dijelu rijeke Rio Grande. Sada se teksaški i američki dužnosnici međusobno optužuju da su pridonijeli toj tragediji.

Sukob između Teksasa i savezne vlade oko kontrole američko-meksičke granice dodatno se zaoštrio zadnjih dana nakon što je teksaški guverner Greg Abbott najavio da će "prkositi Bidenovoj administraciji i Vrhovnom sudu SAD-a", naredivši postavljanje još više žilet-žice kako bi se odvratila migracija. Vrhovni sud ranije je naredio Teksasu da ukloni žicu duž granice.

Konvoj od 40.000 kamiona, pod nazivom "Vratimo našu granicu", koji zagovara jaču graničnu sigurnost, danas je krenuo iz Norfolka u Virginiji prema Eagle Passu.

Konvoj ide prema južnoj granici i planira održati skupove na glavnim graničnim ulaznim točkama, uključujući San Ysidro u Kaliforniji, Eagle Pass u Teksasu i Yumu u Arizoni. Grupa planira proći jugoistočni dio Sjedinjenih Država prije nego što se pridruži drugim prosvjednicima u Teksasu nadolazećeg vikenda.

Pismo potpore

"Čujem da 40.000 vozača kamiona dolazi iz cijele zemlje i Kanade", rekao je organizator John Hudgins. Polazak konvoja iz Virginije označava početak onoga što bi moglo biti značajan događaj u sukobu o sigurnosti granica. "Svjedoci smo nezapamćenog sukoba na granici, koji testira temelje SAD-a i ovlasti Vrhovnog suda", rekao je Jaime Vaquez, odvjetnik za imigraciju.

Više od 20 republikanskih guvernera potpisalo je pismo potpore Teksasu upućeno Bidenu i tajniku DHS-a Alejandru Mayorkasu.

"Napori guvernera Abbota da osigura našu granicu i rad državnog odvjetnika Paxtona, koji brani te napore, moraju se podržati. Mi smo nacija zakona. A bez granice vrlo brzo bismo prestali uopće biti nacija", stoji u pismu.

Pismo je potpisalo 26 republikanskih guvernera iz Iowe, Ute, Alabame, Aljaske, Arkansasa, Floride, Georgie, Idaha, Indiane, Kansasa, Kentuckyja, Louisiane, Mississippija, Missourija, Montane, Nebraske, New Hampshirea, Sjeverne Dakote, Oklahome, Ohia, Južne Karoline, Južne Dakote, Tennesseeja, Virginije, Zapadne Virginije i Wyominga. Vodstvo državnog zakonodavstva Arizone također je potpisalo pismo.

"Želim zahvaliti svojim kolegama iz cijele zemlje na podršci dok Teksas obavlja posao koji Biden odbija obaviti", rekao je Ken Paxton, glavni državni odvjetnik Teksasa. "Invazija, potaknuta Bidenovim odbijanjem da slijedi savezni zakon, najveća je prijetnja s kojom se ova zemlja suočava. Teksas će nastaviti činiti sve što je u njegovoj moći da zatvori granicu i zaštiti Ameriku", dodao je.

Odcjepljenje?

U priopćenju objavljenom prošlog tjedna Abbott je rekao da je "savezna vlada prekršila kompakt između savezne vlade i država" i najavio da je rasporedio Teksašku nacionalnu gardu i drugo državno osoblje za javnu sigurnost da "osiguraju teksašku granicu".

"Riječ kompakt (compact) kod nekih izaziva zabrinutost jer je to način na koji se sedam od 11 država koje su se odcijepile (uključujući Teksas) pozivalo na Ustav u svojim uredbama o odcjepljenju tijekom Građanskog rata", kaže povjesničar Građanskog rata Stephen West.

Nick Robertson iz The Hilla također je pisao o Abbottovom izboru riječi.

"Takozvana 'teorija kompakta' odbačena je ideja o državnoj nadmoći koja se koristila za opravdavanje odcjepljenja država Konfederacije tijekom Građanskog rata. Vrhovni sud je u više navrata oborio pravnu teoriju u ranim godinama Sjedinjenih Država, kada je prvi put predloženo poništavanje saveznog zakonodavstva dok je bivši predsjednik John Adams bio na dužnosti", napisao je Robertson.

Članovi američkog Senata u Washingtonu rade na mogućem dogovoru oko pitanja imigracija. Izvori za CBS kažu da bi se dogovor mogao sklopiti sljedeći tjedan.

Prema dogovoru, zakon bi dao predsjedniku ovlast da pauzira obradu zahtjeva za azil tijekom naglog porasta broja ilegalnih prelazaka granice. Osim toga, govori se o uvođenju mjera brže deportacije i skraćivanju vremena čekanja na odluke o azilu.

Kopirati
Drag cursor here to close