Peru

Kongres proglasio meksičkog predsjednika "personom non grata"

Razlog za odluku je "kontinuirano miješanje u unutarnje stvari zemlje, kršenje suvereniteta i nepoštivanje peruanskog ustava"
Vijesti / Svijet | 26. 05. 2023. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kongres Perua odobrio je odluku da se meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador proglasi "personom non grata" u zemlji, za koju tvrdi da se miješa u unutrašnje stvari zemlje, javlja Anadolija.

Odluka je prihvaćena sa 65 glasova za, a 40 je bilo protiv i dva suzdržana.

Razlog za odluku je "kontinuirano miješanje u unutarnje stvari zemlje, kršenje suvereniteta i nepoštivanje peruanskog ustava".

Oštra rasprava

Priopćeno je da je tijekom glasovanja došlo do oštre rasprave među zastupnicima i da je rezolucija izglasana nakon dugih pregovora.

Kongres je 18. veljači proglasio kolumbijskog predsjednika Gustava Petra "personom non grata".

Meksički predsjednik Lopez Obrador je, izražavajući svoje zadovoljstvo odlukom na dnevnoj konferenciji za novinare održanoj u Nacionalnoj palači, rekao:

"Zahvaljujem vam što ste me proglasili 'personom non grata' jer loše bih se osjećao da mi ti zastupnici i gospođa koja drži vlast (Dina Boluarte ) daju nagradu ili mi aplaudiraju."

Ranije ovog mjeseca je u Nacionalnoj palači kritizirao peruansku predsjednicu rekavši da je bivši predsjednik Pedro Castillo nepravedno zatvoren, a da je Boluarte uzurpirao Castillovo mjesto.

Trajna moralna nekompetentnost

Lopez Obrador je izjavio da je Castillo pobijedio na slobodnim i demokratskim izborima.

Bivši predsjednik Castillo smijenjen je 7. prosinca 2022. pod optužbom za "trajnu moralnu nekompetentnost" od strane Kongresa, koji je optužio za rušenje vlade.

Pedro Castillo je priveden nakon svoje odluke da raspusti Kongres i formira nacionalnu vladu za izvanredne situacije.

Kasnije je potpredsjednica Dina Boluarte položila zakletvu kao nova predsjednica zemlje.

Meksiko ne priznaje sadašnju peruansku vladu kao legitimnu, navodeći da je Kongres nezakonito i nedemokratski smijenio Castilla.

Kopirati
Drag cursor here to close