Hoće li uspjeti?

Stoltenberg putuje u Tursku kako bi "smekšao" Erdogana

"Zatražit ću od njih da istodobno ratificiraju oba pristupna protokola (...) No na Turskoj je da odluči hoće li ratificirati jedan ili oba protokola", dodao je.
Vijesti / Svijet | 15. 02. 2023. u 19:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg rekao je danas da sutra putuje u Tursku kako bi joj potvrdio potporu Saveza nakon razornog potresa i zauzeo se za ratifikaciju članstva Švedske i Finske u toj organizaciji. "Dolazim sutra u Tursku kako bih u razgovoru s predsjednikom Erdoganom izrazio potporu Saveza", rekao je na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu, nakon sastanka ministara obrane Sjevernoatlantskog saveza, prenosi Index.hr.

Stoltenberg je dodao da će razgovarati i o članstvu Švedske i Finske u NATO-u. "Zatražit ću od njih da istodobno ratificiraju oba pristupna protokola (...) No na Turskoj je da odluči hoće li ratificirati jedan ili oba protokola", dodao je.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je početkom veljače prvi put rekao da bi turski parlament mogao ratificirati pristupanje Finske NATO-u bez Švedske. Trideset zemalja je potpisalo pristupne protokole, a 28 ih je ratificiralo. Samo Turska i Mađarska nisu još ratificirale svoj ugovor.

"Bitno je da to bude što prije"

"Glavno pitanje nije hoće li pristupanje Finske i Švedske biti ratificirano zajedno, nego da to bude što prije", rekao je jučer Stoltenberg na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu.

Odluka švedskih vlasti da dopuste prosvjed ispred turskog veleposlanstva u Stockholmu na kojem je zapaljen Kuran razbjesnila je Ankaru. Većina Finaca je za ulazak zemlje u NATO ne čekajući Švedsku. No čelnici dviju zemalja žele zajedno ući u NATO.

Utjecaj izbora u Turskoj

Organizacija predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj u svibnju mogla bi odgoditi ratifikaciju jer parlament prestaje s radom u ožujku. No izbori bi se mogli odgoditi zbog potresa na jugu zemlje.

Švedska i Finska već su jako integrirane u NATO. Sudjeluju na svim sastancima uključujući vojni odbor i dobile su sigurnosna jamstva SAD-a, Njemačke, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Poljske i Nizozemske do ulaska u Savez.

Kopirati
Drag cursor here to close