Službeni zahtjev

Turska: Švedska i Finska moraju izručiti 130 "terorista"

Haavisto je rekao da nije upoznat s novim službenim zahtjevima Turske, prenosi Reuters.
Vijesti / Svijet | 16. 01. 2023. u 18:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedska i Finska moraju deportirati ili izručiti do 130 "terorista" Turskoj prije nego što turski parlament odobri njihove kandidature za pridruživanje NATO-u, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Dvije nordijske države prošle godine su podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali njihove ponude moraju odobriti svih 30 država članica NATO-a. Turska i Mađarska tek trebaju odobriti zahtjeve.

Turska tvrdi da posebno Švedska mora prvo zauzeti jasniji stav protiv onoga što smatra kao terorizam, uglavnom kurdskih militanata i grupe koju okrivljuje za pokušaj državnog udara 2016. godine.

"Rekli smo, gledajte, pa ako nam ne predate svoje teroriste, ionako ne možemo to (odobrenje NATO aplikacije) odobriti u parlamentu", izjavio je Erdogan u govoru u nedjelju navečer, pozivajući se na zajedničku konferenciju za štampu koju je održao sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom prošlog studenog.

"Da bi to prošlo u parlamentu, prije svega morate nam predati više od 100, oko 130 ovih terorista", rekao je Erdogan.

Finski političari protumačili su Erdoganov zahtjev kao ljutiti odgovor na incident u Stockholmu prošli tjedan u kojem je lutka turskog lidera bila obješena za noge za vrijeme, kako se činilo, manjeg protesta.

"To je morala biti reakcija, vjerujem, na dešavanja proteklih dana", izjavio je finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto za javni emitera YLE.

Haavisto je rekao da nije upoznat s novim službenim zahtjevima Turske, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close