Što onda?

Što ako su rakete ruske?

Većina analitičara koji su do sada ovaj događaj komentirali se slaže da će odluka ovisiti o tome koja će se od dvije politike primjenjivati ​​- članak 4. ili članak 5.
Vijesti / Svijet | 15. 11. 2022. u 21:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako se zaista ustanovi da je riječ o ruskim raketama, a što Rusija demantira, pitanje je kako će se postaviti NATO.

Članak 4. ili članak 5,

Većina analitičara koji su do sada ovaj događaj komentirali se slaže da će odluka ovisiti o tome koja će se od dvije politike primjenjivati - članak 4. ili članak 5, piše Index.hr.

Članak 5. navodi: "Ako je saveznik NATO-a žrtva oružanog napada, svaka druga članica saveza će ovaj čin nasilja smatrati oružanim napadom protiv svih članica i poduzet će radnje koje smatra potrebnima da pomogne savezniku koji je napadnut."

Ako bi se to upotrijebilo, to bi gotovo neizbježno značilo vojni udar nekog oblika na Rusiju. Međutim, usprkos spominjanju članka 5., čini se da se među analitičarima pojavljuje okvirni konsenzus da je pozivanje na članak 4. mnogo vjerojatnije.

Prema službenim dokumentima NATO-a, članak 4. znači da će se "strane međusobno konzultirati" ako se odluči da je njihov "teritorijalni integritet, politička neovisnost ili sigurnost" ugrožena. Jasno, čini se da to uključuje daleko manji rizik od značajne eskalacije i širenja sukoba, a što je nešto čega se svi boje nakon ovakvog događaja.

Podsjetimo, za sada je NATO kazao kako razmatra izvješća i da blisko surađuje s poljskim vlastima

“Proučavamo ova izvješća i blisko koordiniramo s našom saveznicom Poljskom”, rekao je dužnosnik NATO-a za CNN.

Zanijekali ‘udar‘ 

No iz Rusije su zanijekali ‘udar‘ na Poljsku, te tvrde da je to ‘namjerna provokacija‘.

''Izjave poljskih medija i dužnosnika o navodnom padu “ruskih” projektila na područje Przewoduva namjerna je provokacija s ciljem eskalacije situacije. Ruske rakete nisu gađale ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske državne granice. Olupina koju su objavili poljski mediji s mjesta događaja u selu Przewoduv nema nikakve veze s ruskim oružjem'', stoji u službenom priopćenju ruskog ministarstva obrane.

Iz američkog Pentagona poručili su da ne mogu potvrditi izvještaje da su dva ruska projektila prešla Poljsku i ubila dvoje ljudi, prenosi Reuters.

‘Svjesni smo medijskih izvješća u kojima se navodi da su dva ruska projektila pogodila lokaciju unutar Poljske blizu ukrajinske granice. Mogu vam reći da u ovom trenutku nemamo nikakve informacije koje bi potvrdile ta izvješća i da to dalje istražujemo‘, rekao je na brifingu za novinare glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder.

Kopirati
Drag cursor here to close