Privela je policija

Španjolci uhitili Claru Ponsati, katalonsku političarku i zastupnicu Europskog parlamenta

Vijesti / Svijet | 28. 03. 2023. u 23:08 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Katalonska političarka Clara Ponsati, koja posljednjih pet godina živi u inozemstvu i bila je zastupnica u Europskom parlamentu (EP), bježeći od španjolskih vlasti nakon separatističkih pokušaja u Kataloniji, uhićena je u Barceloni nakon što je prvi put ušla u Poanjolsku, javlja Anadolija.

Parlamentarku EP-a Ponsati, za kojom je španjolski Vrhovni sud ranije raspisao nalog za uhićenje, privela je katalonska policija nakon konferencije za novinare koju je održala u Barceloni, na koju je došla bez ikakve dozvole službenih vlasti.

"Jeste li sigurni da želite ovo da uradite?", upitala je Ponsati, pokazujući svoju zastupničku iskaznicu EP-a tijekom policijskog privođenja.

Aktualne lijeva koalicijska vlada u Španjolskoj, kao rezultat sporazuma sa separatističkim katalonskim političkim strankama koje je dobila podršku izvana, napravila je amandman na kazneni zakon koji je ublažio zločin pobune protiv države krajem 2022. godine i postavio osnova za povratak katalonskih političara koji su pobjegli u inozemstvo.

Zahvaljujući ovoj zakonskoj regulativi, očekuje se da će 66-godišnja Ponsati, za koju se navodi da nije u opasnosti od odlaska u zatvor, biti puštena na slobodu nakon što se pojavi pred sudom.

Ponsati je trenutno optužena samo za neposlušnost državnim institucijama u Španjolskoj, a kazna za to je zabranjena za rad u javnim institucijama.

Carles Puigdemont, bivši predsjednik Katalonije koji je pobjegao iz Španjolske nakon neuspjelog pokušaja sticanja neovisnosti, uhićen je u rujnu 2021. na talijanskom otoku Sardiniji.

Kopirati
Drag cursor here to close