Zaustavljanje korone

U Španjolskoj izvanredno stanje do svibnja, Katalonija zatvorena

Trenutak je da se zaustave društvena događanja. Trenutak je da ostanete doma kako bismo održali samo ključne aktivnosti poput nastave u školama, trgovinu i poslove koji se ne mogu obavljati od doma, rekao je predsjednik katalonske vlade Pere Aragon.
Vijesti / Svijet | 29. 10. 2020. u 17:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Katalonija je u četvrtak uvela 15-dnevnu zabranu ulaska i izlaska na svoj teritorij nadajući se zaustavljanju korona virusa, a španjolska vlada je proglasila izvanredno stanje koje će trajati do 9. svibnja.

Katalonija, sjeveroistočna pokrajina sa 7,5 milijuna stanovnika, jedno je od žarišta smrtonosnog virusa u Španjolskoj.

Lokalna vlada je već uvela stroge mjere poput 15-dnevnog zatvaranja kafića i restorana, što će sada biti produženo za dodatna dva tjedna, prenosi Hina.

Od petka u ponoć otkazuju se svi kulturni događaji i izvanškolske aktivnosti učenika. Policija bi trebala kontrolirati putnike i propuštati jedino one s opravdanim razlogom i potvrdom.

"Trenutak je da se zaustave društvena događanja. Trenutak je da ostanete doma kako bismo održali samo ključne aktivnosti poput nastave u školama, trgovinu i poslove koji se ne mogu obavljati od doma", rekao je predsjednik katalonske vlade Pere Aragonés u obraćanju javnosti u Barceloni, prenosi Hina.

Katalonija je jedan je od najbogatijih dijelova zemlje zahvaljujući razvijenom turizmu i industriji.

Tamošnja vlada je najnovije mjere objavila u trenutku dok se u španjolskom parlamentu u Madridu vodila rasprava oko ponovnog uvođenja izvanrednog stanja u Španjolskoj.

Vlada premijera Pedra Sáncheza proglasila je izvanredno stanje sve 9. svibnja i tijekom tog razdoblja će svaka od 17 autonomnih pokrajina moći uvoditi svoje restriktivne mjere.

"Svjesni smo da su stanovnici umorni nakon napora kojeg su učinili svih ovih mjeseci i zbog žrtvovanja kojeg su podnijeli. Stanovnici više ne mogu raditi stvari koje su radili prije, grliti ljude, članove svojih obitelji i prijatelje", rekao je ministar zdravstva Salvador Illa tijekom obraćanja u parlamentu.

"No sada nije vrijeme za ublažavanje mjera jer su pred nama izuzetno teški tjedni i mjeseci", dodao je.

Na Španjolsku otpada 1,1 milijun od ukupno 9,5 milijuna oboljelih u Europi. U zemlji je od ožujka preminulo 35.466 ljudi, navodi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close