Čeka se odgovor

Vlada nudi Kataloniji referendum o većoj autonomiji, ne o samostalnosti

''Sporazum neće moći biti nešto što razdvaja. Put je autonomija, a ne samoodređenje“, rekao je Sánchez.
Vijesti / Svijet | 21. 01. 2020. u 10:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolski premijer Pedro Sánchez najavio je, u intervjuu španjolskoj javnoj televiziji TVE, kako će se u veljači sastati s predsjednikom katalonske vlade Quimom Torrom u sklopu dijaloga o budućem statusu Katalonije, a da će Katalonci onda glasati o njihovom sporazumu koji ne bi uključivao samostalnost.

Sánchez, na vlasti od lipnja 2018., tijekom siječnja je uspostavio novu koalicijsku vladu svoje Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) i manje, lijeve formacije Unidas Podemos, što je prva koalicijska vlada u Španjolskoj u zadnjih 80 godina, javlja Hina.

U svom prvom intervjuu nakon uspostave vlade rekao je kako će se u prvom tjednu veljače sastati s predsjednikom katalonske vlade Quimom Torrom. Torra traži novi referendum o samostalnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku, a kojeg bi odobrila španjolska vlada.

Dijalog

''Želim da mandat ove vlade bude obilježen dijalogom i konsenzusom. Ono što se promijenilo jest mirnija situacija u Kataloniji“, izjavio je Sánchez, koji je početkom mjeseca dogovorio s Katalonskom republikanskom ljevicom (ERC), najvećom strankom za nezavisnost, uspostavu bilateralne komisije koja bi razgovarala o budućem statusu Katalonije.

ERC se zauzvrat bio suzdržao od glasovanja o vladi u parlamentu pa je Sánchez, tijesnom većinom od 167 zastupnika 'za' i 165 'protiv', ostao na vlasti. Da je ERC glasao 'protiv' Španjolci bi izašli na nove izbore.

Španjolska oporbena desnica kritizira sporazum Sánheza i ERC-a i tvrdi da bi on mogao dovesti do “razbijanja Španjolske“.

Sánchez je u intervjuu dao do znanja da rezultat pregovora neće biti referendum o samostalnosti, na čemu inzistira ERC, no nije precizirao kakav bi mogao biti sporazum. ERC je dosad tražio isključivo „referendum o samoodređenju“.

Autonomija, a ne samoodređenje“

''Sporazum neće moći biti nešto što razdvaja. Put je autonomija, a ne samoodređenje“, rekao je Sánchez.

Španjolska je od uvođenja demokracije i aktualnog ustava iz 1978. teritorijalno podijeljena na 17 autonomnih pokrajina. Katalonija, gdje zahvaljujući industriji i turizmu nastane 19 posto španjolskog BDP-a, jedna je od njih. Sánchez je napomenuo kako je sadašnji status doveo do “napretka i kohezije”.

Katalonija ima svoj parlament, vladu, policiju, škole i bolnice, a katalonski jezik je službeni u tamošnjim institucijama. Španjolska središnja vlada u Madridu upravlja fiskalnom, vanjskom i obrambenom politikom.

Sporazum kojeg spominje Sánchez mogao bi uključivati dodatnu autonomiju, iako nije precizirao u kojim područjima. O potencijalnom „sporazumu morat će glasati katalonsko društvo“, naglasio je.

Katalonska vlada je 2017. organizirala referendum o samostalnosti, kojeg je bio zabranio španjolski Ustavni sud, što je dovelo do osuđujućih presuda za dvanaestero katalonskih dužnosnika. Njih devet dobilo je zatvorske kazne od 9 do 13 godina.

''Potrebno je vratiti politiku u sukob koji je politički. Ne smijemo stajati iza Vrhovnog suda. Sa samog suda su mi rekli da je to stvar koju on ne može riješiti“, rekao je Sánchez.

''Španjolska vlada će uvijek poštivati zakon a katalonski zagovornici nezavisnosti moraju biti svjesni da nema mjesta unilateralnim odlukama“, poručio je Sánchez.

Kopirati
Drag cursor here to close