Smirivanje strasti

Novoizabrani premijer Katalonije najavio dijalog s Madridom

Stanovnici Katalonije, gdje zbog industrije i turizma nastane 19 posto španjolskoj BDP-a, podijeljeni su po pitanju neovisnosti.
Vijesti / Svijet | 21. 05. 2021. u 17:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lijevo nastrojeni zagovornik neovisnosti Katalonije, Pere Aragonés (38), izabran je u petak za predsjednika katalonske regionalne vlade prilikom čega je obećao dijalog putem kojeg se nada odcjepljenju od Španjolske.

Zasad nije izgledno jednostrano proglašenje republike Katalonije premda je njegova Katalonska republikanska ljevica (ERC) sudjelovala 2017. godine u organiziranju referenduma o neovisnosti, kojeg je bio zabranio španjolski Ustavni sud. Taj pokušaj je završio osuđujućim presudama i zatvorskim kaznama za organizatore.

Aragonés je izabran za predsjednika glasovanjem u regionalnom parlamentu u Barceloni gdje je u petak 74 od ukupno 135 zastupnika podržalo njegovu kandidaturu. Izabran je samo pet dana uoči krajnjeg roka za formiranje vlade jer bi u protivnom bili sazvani novi parlamentarni izbori u toj autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika.

Aragonesov ERC i zagovornici neovisnosti iz desnog centra Zajedno za Kataloniju (JxCat) nisu se uspijevali dogovoriti oko koalicijske vlade još od izbora održanih 14. veljače, no u srijedu su ipak postigli sporazum.

Aragonés je u petak obećao naprednu agendu u socijalnim pitanjima, ali najveći izazov će mu biti kako pomiriti razlike koje postoje sa strankom JxCat, čiji je najpoznatiji član Carles Puigdemont, koji se od 2017. i proglašenja neovisnosti nalazi u Belgiji.

Te dvije stranke se i dalje ne uspijevaju dogovoriti oko idućeg koraka prema željenoj neovisnosti.

Aragonés je još tijekom predizborne kampanje spominjao pregovore sa španjolskom vladom premda je Madrid više puta ponovio da je otvoren za dijalog ali samo u okviru španjolskog ustava, što ne uključuje mogućnost referenduma.

U petak je Aragonés ponovio primjer referenduma u Škotskoj godine 2014. koji je bio dogovoren između Londona i Edinburgha.

No španjolska vlada kaže kako Ujedinjeno Kraljevstvo nema ustav kao Španolska te da je Ustavni sud već presudio da referendum nije u skladu sa zakonom.

Španjolski premijer Pedro Sánchez, koji se protivi neovisnosti Katalonije, otvorio je međutim prošle godine razgovore s katalonskom vladom čiji je Aragonés bio potpredsjednik. Aragonésova stranka ERC bila je podržala socijalista Sáncheza u španjolskom parlamentu početkom 2020. kada je dobio novi mandat. Također je podržala njegov proračun za ovu godinu.

Sánchezova vlada je poručila kako će nastaviti razgovore čim se u Kataloniji oformi nova vlada. Premda se nastavak razgovora očekuje uskoro, pozicije oko referenduma i neovisnosti su i dalje potpuno suprotne.

Stanovnici Katalonije, gdje zbog industrije i turizma nastane 19 posto španjolskoj BDP-a, podijeljeni su po pitanju neovisnosti.

Na izborima u veljači najviše glasova u Kataloniji dobila je Sánchezova socijalistička stranka ali nedovoljno da samostalno formira vladu. Nakon toga su tri stranke za neovisnost, s natpolovičnom većinom mjesta u parlamentu, odlučile zajednički formirati vladu.

Kopirati
Drag cursor here to close