Sastanak u Sočiju

Skriveni motiv sastanka Erdogana i Putina?

U izvješću ukrajinske vlade koje je opisao Washington Post navodi se da će Putin tražiti ruske udjele u turskim naftnim rafinerijama, terminalima i rezervoarima.
Vijesti / Svijet | 05. 08. 2022. u 18:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladimir Putin sastao se s Recepom Tayyipom Erdoğanom. Putin je Erdoğanu poželio dobrodošlicu u Soči, zahvalivši turskom predsjedniku na pomoći u osiguravanju međunarodnog sporazuma kojim je obnovljen izvoz žitarica iz Ukrajine.

"Ovo je vrlo gorući problem za mnoge zemlje, prije svega one u razvoju koje su na rubu velikih problema s opskrbom hranom i gnojivom. Odluke donesene uz vaše izravno sudjelovanje vrlo su važne za sve te zemlje", rekao je Putin Erdoğanu na početku njihovih sastanaka iza zatvorenih vrata.

Ali izvješća upozoravaju da bi sastanak mogao imati skriveni motiv. U izvješću ukrajinske vlade koje je opisao Washington Post navodi se da će Putin tražiti ruske udjele u turskim naftnim rafinerijama, terminalima i rezervoarima kako bi pomogao prikriti podrijetlo izvoza ruske nafte prije planiranog embarga EU na naftu. Novine su također izvijestile da bi Rusija mogla tražiti korespondentne račune za velike ruske banke kako bi zaobišla financijske sankcije.

Ruska vlada nije potvrdila izvješće i nije bilo naznaka da će Turska prihvatiti prijedloge, što bi članicu NATO-a izložilo znatnom riziku od sekundarnih sankcija.

Na dnevnom redu razgovora, barem javno, bila je gospodarska suradnja, piše Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close