Objavili

SAD ponovo otvaraju konzulat u Jeruzalemu, obnavljaju veze s Palestincima

''Kao što sam rekao predsjedniku, ovdje sam kako bih naglasio predanost Sjedinjenih Država obnovi veza s Palestinskim vlastima i palestinskim narodom, veza izgrađenih na obostranom poštovanju''
Vijesti / Svijet | 25. 05. 2021. u 19:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki državni tajnik Antony Blinken objavio je u utorak da će SAD ponovo otvoriti generalni konzulat u Jeruzalemu – u potezu koji obnavlja veze s Palestincima koje su bile unazađene pod Trumpovom administracijom.

Konzulat je dugo vremena služio kao autonomni ured nadležan za diplomatske odnose s Palestincima. Bivši američki predsjednik Donald Trump unazadio je, međutim, njegov status i stavio ga pod ovlasti američkog veleposlanika u Izraelu kada je preselio veleposlanstvo u Jerusalem.

Trumpov potez razbjesnio je Palestince, koji smatraju istočni Jerusalem okupiranom teritorijom i prijestolnicom svoje buduće države.

Blinken nije dao točan datum za ponovno otvaranje konzulata.

Blinken je to objavio nakon sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Ramallahu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

''Kao što sam rekao predsjedniku, ovdje sam kako bih naglasio predanost Sjedinjenih Država obnovi veza s Palestinskim vlastima i palestinskim narodom, veza izgrađenih na obostranom poštovanju, i također zajedničkom uvjerenju da Palestinci i Izraelci podjednako zaslužuju ravnopravne mjere sigurnosti, slobode, prilika i dostojanstva'' - kazao je šef američke diplomacije, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close