Američki državni tajnik

Blinken obećao pomoć za obnovu Gaze, zaobišao Hamas

''Znamo da, kako bismo spriječili povratak naasilja, moramo koristiti prostor stvoren za bavljenje širim nizom pitanja i izazova. I to počinje bavljenjem teškom humanitarnom situacijom u Gazi i početkom obnove''
Vijesti / Svijet | 25. 05. 2021. u 18:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki državni tajnik Antony Blinken obećao je u utorak ''mobilizirati međunarodnu podršku'' za pomoć Gazi nakon razornog rata na toj teritoriji, istovremeno pokušavajući da izbjegne ponudu bilo kakve pomoći oružanoj grupi Hamas dok je započinjao turneju po Bliskom istoku kako bi osnažio prošlotjedno primirje.

Jedanaestodnevni rat između Izraela i Hamasa odnio je više od 250 života, većinom Palestinaca, i izazvao je sveprisutna razaranja u siromašnoj priobalnoj teritoriji. Primirje koje je stupilo na snagu u petak još se održava, ali se ono ne bavi nijednim od gorućih pitanja u izraeelsko-palestinskom sukobu, što je Blinken i priznao nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

''Znamo da, kako bismo spriječili povratak naasilja, moramo koristiti prostor stvoren za bavljenje širim nizom pitanja i izazova. I to počinje bavljenjem teškom humanitarnom situacijom u Gazi i početkom obnove'' - kazao je.

''Sjedinjene Države će raditi na mobiliziranju međunarodne podrške tim naporima, istovremeno pružajući vlastite značajne doprinose'' - kazao je on i dodao da će SAD surađivati s partnerima kako bi osigurale da Hamas ''nema koristi od međunarodne pomoći za obnovu''.

Blinken se neće sastati s predstavnicima Hamasa, koji ne priznaje izraelsko pravo na postojanje i koji SAD smatraju terorističkom organizacijom.

Blinken se dotakao i širih tema, rekavši kako ''mi vjerujemo da Plestinci i Izraelci podjednako zaslužuju da žive u miru i sigurnosti, da uživaju iste mjere slobode, prilika i demokratije, da budu tretirani s dostojanstvom''.

Šef američke diplomacije suočava se, međutim, s istim preprekama koje ometaju širi mirovni proces duže od desetljeća, među kojima su ratoborno izraelsko čelništvo, palestinske podijele i duboko ukorijenjene napetosti koje okružuju Jerusalem i njegova sveta mjesta.

Bidenova administracija prvobitno se nadala da će izbjeći da bude uvučena u beskonačni sukob i fokusira se na ostale vanjskopolitičke prioritete prije nego što je nasilje izbilo, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close