Pregovori

Izrael i Hamas dogovorili primirje

Raketna vatra Hamasa i Islamskog džihada nastavila se u četvrtak nakon osmosatne pauze, pošto je Izrael gađao vojne kapacitete tih frakcija.
Vijesti / Svijet | 21. 05. 2021. u 07:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izrael i Hamas prekinut će u petak rano ujutro sukobe uzduž granice Pojasa Gaze, objavili su u četvrtak ta palestinska militantna skupina i izraelska vlada, dajući nadu u okončanje najžešćih sukoba u posljednjih nekoliko desetljeća, piše Hina.

Izraelski kabinet priopćio je da je jednoglasno podržao prijedlog Egipta o "obostranom i bezuvjetnom" primirju u dva sata ujutro po lokalnom vremenu (tri sata po srednjoeuropskom).

Do primirja je došlo nakon što je američki predsjednik Joe Biden pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da pokuša smiriti situaciju i uz posredovanje Egipta, Katara i UN-a.

Dužnosnik Hamasa je rekao Reutersu da će primirje biti "obostrano i istovremeno".

Raketna vatra Hamasa i Islamskog džihada nastavila se u četvrtak nakon osmosatne pauze, pošto je Izrael gađao vojne kapacitete tih frakcija.

Od izbijanja sukoba 10. svibnja, bolnički izvori u Gazi kažu da je poginulo 232 Palestinaca, uključujući 65 djece i 39 žena te ranjeno više od 1900 ljudi. Izrael kaže da je ubio najmanje 160 boraca u Gazi.

Vlasti su izvijestile o dvanaestero mrtvih u Izraelu i stotine ranjenih u raketnim napadima koji su izazvali paniku i natjerali ljude u skloništa.

Biden je u četvrtak razgovarao s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahpm al-Sisijem, poslije čega je Bijela kuća priopćila da su koraci prema primirju "ohrabrujući".

UN-ov glasnogovornik Stephane Dujarric potvrdio je da je UN-ov izaslanik za Bliski istok Tor Wennesland u Kataru, dodavši: "Aktivno surađujemo sa svim stranama na hitnom prekidu vatre".

Biden šalje pomoć

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je primirje sklopljeno između Izraealaca i Palestinaca uz posredovanje Egipta, kojim je nakon 11 dana žestokih borbi prekinut sukob između izraelskih vojnih postrojbi i Hamasa.

Biden je obećao da će Sjedinjene Američke Države, u suradnji s Ujedinjenm narodima i drugim međunarodnim dionicima, stanovnicima Gaze dostaviti humanitarnu pomoć te sudjelovati u obnovi tog područja.

Američki predsjednik je istaknuo da će pomoć u obnovi biti provedena u suradnji s palestinskim vlastima, a ne s Hamasom, kojeg SAD označavaju terorističkom organizacijom. Umjerena palestinska struja vlada samo na dijelovima okupirane Zapadne obale, dok Hamas kontrolira veći dio teritorija u pojasu Gaze.

''Učinit ćemo to u punoj suradnji s palestinskim vlastima, ali ne s Hamasom, i to na takav način kojim nećemo dopustiti Hamasu da jednostavno obnovi svoju zalihu oružja'', izjavio je Biden koji je zbog stava da se Izrael ima pravo braniti od Hamasovih raketnih napada i načina na koji je vodio pregovore o prekidu vatre došao na udar kritike i među članovima Demokratske stranke.

Biden je na kritike odgovorio riječima da Palestinci zaslužuju živjeti u miru i sigurnosti, baš kao i Izraelci.

''Moja administracija će nastaviti tihu, neumoljivu diplomaciju prema tom cilju. Vjerujem da imamo pravu priliku doći do napretka i posvećen sam radu za to", rekao je Biden.

Kopirati
Drag cursor here to close