Samo ih treba sastaviti

Srbija dobila MiG-ove 29, Lazanski tvrdi kako su sada vrh u Europi

''Ovi avioni će po avionici biti vrh u Europi'', kaže Lazanski.
Vijesti / Svijet | 03. 10. 2017. u 13:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski vojni transportni zrakoplov jučer je u Srbiju dostavio dva rasklopljena vojna aviona MiG-29. Ovo je prva isporuka, a preostala četiri MiG-a trebalo bi da stignu do petka.

MiG-ovi će javnosti biti predstavljeni 20. listopada na Dan oslobođenja Beograda.

Miroslav Lazanski, vojni komentator lista Politika, rekao je kako se zbog komplicirane administrativne procedure dugo čekalo na dolazak ovih aviona.

''Sporazum je definiramo da MIG-ovi stižu nakon šest mjeseci nakon potpisivanja ugovora. To se upravo uklapa u ovaj datum. Drugo, problemi su u administraciji, jer su oni trebali da budu prebačeni iz ruskog ratnog zrakoplovstva na pozicije Rosoborno ekspor, koja je njihova izvozna državna tvrtka. Onda oni to nama daju kao donaciju, pa tu su te carinske barijere, stotine papira je trebalo pregledati i potpisati'', rekao je Lazanski za Pink.

Avione je trebalo detaljno pregledati iako su oni u letnom stanju, da se vidi šta u Srbiju dolazi kao donacija.

''Tu nisu samo avioni u pitanju već i rezervni dijelovi, elektronika, čitav jedan paket najmodernijih oružja koji ide na te avione. To su rakete zrak-zrak dugog dometa, koje do sada Srbija nije imala, pa čak i bivša Jugoslavija. Tu je precizan sustav raketa zrak-zemlja. Te rakete zrak-zrak dugog dometa su na svjetskom tržištu milijun i pol dolara. Ovo je jako dobar posao. Za 180 milijuna dolara dobili smo praktično deset aviona generacije četiri plus, a to je generacija Eurofighter Typhoon. Trenutno u svijetu imate četiri plus plus to je SU-35 i peta generacija to su F-35 i F-22'', rekao je Lazanski.

Lazanski kaže kako procedura sastavljana nije toliko zahtjevna i da će za 14 dana biti njihova promocija.

''Ovi avioni imaju radar koji je akvizicije ciljeva 120 kilometara, nova verzija. Ne zaboravimo da je MIG-21 imao radar 12 kilometara i u biti je bio vezan za vođenje sa zemlje. A MiG-29 ima radar koji prati deset ciljeva i može istovremeno da napada avion i četiri cilja istovremeno. Bitna je elektronika, a platforma aviona može da bude i starija. Ovi avioni će po avionici biti vrh u Europi'', kaže Lazanski.

Kopirati
Drag cursor here to close