Paket iz Pentagona

Rusija o slanju kontroverznog streljiva Ukrajini: To je zločinački čin

"Odluka administracije da opskrbi oružje s osiromašenim uranom pokazatelj je nehumanosti", priopćilo je rusko veleposlanstvo u Washingtonu.
Vijesti / Svijet | 07. 09. 2023. u 08:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je američke planove da Ukrajini pošalje granate iz spremnika s osiromašenim uranom označila kao "zločinački čin".

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov dao je komentar nakon što je Pentagon objavio novi paket vojne pomoći Ukrajini.

"Pokazatelj nehumanosti" 

"Odluka administracije da opskrbi oružje s osiromašenim uranom pokazatelj je nehumanosti", priopćilo je rusko veleposlanstvo u Washingtonu. 

"Jasno, sa svojom idejom o nanošenju 'strateškog poraza' Rusiji, Washington je spreman boriti se ne samo do posljednjeg Ukrajinca, već i uništiti cijele generacije", prenosi Index.hr

Podsjetimo, Pentagon je najavio novi paket vojne pomoći za Ukrajinu u vrijednosti do 175 milijuna dolara, uključujući streljivo za tenkove Abrams s osiromašenim uranijem, što je prvi put da Washington Kijevu šalje kontroverznu protutenkovsku municiju.

Pentagon je u srijedu rekao da će vojna pomoć sadržavati protuoklopne sustave, sustave taktičke zračne navigacije i dodatno streljivo za raketne sustave HIMARS.

Najava se poklapa s posjetom šefa američke diplomacije Antonyja Blinkena ukrajinskom glavnom gradu Kijevu, kamo je došao iskazati podršku Ukrajini i njezinoj protuofenzivi protiv ruskih snaga koja traje tri mjeseca, ali s tek manjim pomacima.

Predmet žestoke rasprave 

Pomoć u vrijednosti od 175 milijuna dolara dio je većeg paketa pomoći većeg od milijardu dolara koji je Blinken najavio u Kijevu.

Također, uključuje preko 665 milijuna dolara vrijedne civilne i vojne sigurnosne pomoći te milijune dolara podrške za ukrajinsku protuzračnu obranu i druga područja.

Iako je Velika Britanija ranije ove godine Ukrajini poslala streljivo s osiromašenim uranijem, ovo će biti prva američka pošiljka takvog streljiva te će vjerojatno izazvati kontroverze. Pentagon je to objavio nakon ranije odluke Washingtona da će Ukrajini poslati kazetno streljivo opasno za civile.

Uporaba streljiva s osiromašenim uranijem predmet je žestoke rasprave, a protivnici poput međunarodne koalicije za zabranu takvog oružja tvrde da postoje opasni zdravstveni rizici od gutanja ili udisanja prašine osiromašenog uranija, uključujući rak i mane kod novorođenčadi.

Osiromašeni uranij je nusproizvod obogaćivanja uranija, a koristi se za streljivo zato što mu njegova velika gustoća omogućava da s lakoćom probija zaštitnu oplatu.

Video: Shotgun Tank Round - XM1028 120mm Canister Tank Cartridge
Kopirati
Drag cursor here to close