Francuska

Raspuštena desničarska katolička stranka Civitas

Francuska vlada odlučila je u srijedu raspustiti krajnje desničarsku katoličku stranku Civitas
Vijesti / Svijet | 05. 10. 2023. u 09:55 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska vlada odlučila je u srijedu raspustiti krajnje desničarsku katoličku stranku Civitas, optužujući je da zagovara rat protiv države, podstiče mržnju u društvu prema LGBTQ osobama, islamofobiju i antisemitizam, prenosi Anadolu.

Glasnogovornik Vlade Olivier Veran objavio je nakon sastanka kabineta odluku o raspuštanju Civitasa, koji je djelovao kao udruženje od 1999. prije nego što je postao politička stranka 2016. godine.

"Civitas vidi ljudska prava kao sredstvo za podrivanje kršćanske civilizacije", rekao je Veran, dodajući da je organizacija štetna zbog promicanja mržnje, anti-LGBTQ osjećaja, islamofobije i antisemitske retorike.

Optužio je pokret da pokušava da "objavi rat državi", uključujući i upotrebu "sile".

Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin također je na platformi X izjavio da u Francuskoj nema mjesta vrijednostima koje promovira pokret.

Posljednjih godina, pokret Civitas postao je ozloglašen po svojoj antižidovskoj i antimuslimanskoj retorici.

Darmanin je pozvao na raspuštanje stranke 8. kolovoza kao odgovor na antižidovske komentare člana Civitasa Pierrea Hillarda.

Pokret, koji sebe naziva "tradicionalističkim katoličkim lobijem", ima za cilj "rekristijanizaciju Francuske" i koristio je antižidovsku i antimuslimansku retoriku.

Kopirati
Drag cursor here to close