Nikome ne vjeruje

Putin o nuklearnom ratu: Želimo potpis na papiru

Putin nije isključio mogućnost da Rusija, ukoliko SAD obave nuklearne testove, učini isto.
Vijesti / Svijet | 14. 03. 2024. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je, komentirajući mogućnost "fer sporazuma" sa Zapadom, da nikome ne vjeruje, ali da su Rusiji potrebna pisana jamstva.

"Ove garancije trebaju da budu u pisanoj formi i dovoljno dobre za nas i nešto u šta bismo mi vjerovali. To je ono o čemu ja govorim", rekao je Putin u intervjuu televiziji Russia-1 i agenciji RIA-Novosti, prenijela je Srna.

Prerano

Putin je dodao da je trenutno prerano razgovarati o ovoj perspektivi.

"Ali, sigurno ne bismo nasjedali na nekakva prazna obećanja", rekao je ruski predsjednik te dodao da se ''više voli oslanjati na činjenice, a ne na dobre namjere i priču da se svakome može vjerovati''.

"Nikada ne bismo uradili bilo šta što je u suprotnosti s interesima naše zemlje", naveo je.

Putin nije isključio mogućnost da Rusija, ukoliko SAD obave nuklearne testove, učini isto.

"Ako obave takve testove, ne isključujem - nije neophodno da nam to bude potrebno ili ne, potrebno je da još da razmislimo o tome - ali ne isključujem da i mi možemo da uradimo isto", izjavio je ruski predsjednik.

Putin je napomenuo da postoji sporazum o zabrani takvih testova te naveo kako SAD nisu ratificirale Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, a Rusija je, da bi održala paritet, povukla ratifikaciju.

Sporazum

Putin je dodao da se Moskva pridržava tog sporazuma te da se u SAD razmatraju ovakvi testovi zbog činjenice da, kada se pojave nove bojeve glave, pojedini stručnjaci smatraju da nije dovoljno testirati ih samo na računalu, već i u njihovom prirodnom obliku.

"To su ideje u određenim krugovima u SAD, one lebde unaokolo i imaju plodno tlo. Znamo za ovo. I pratimo", naveo je ruski predsjednik.

Dodao je i kako je Rusija tehnički spremna za nuklearni rat i da će se, ukoliko SAD pošalju trupe u Ukrajinu, to smatrati značajnom eskalacijom sukoba.

Putin je dodao da se "ne žuri" sa scenarijem nuklearnog rata i da ne vidi potrebu za upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini.

"S vojno-tehničke točke gledišta, mi smo, naravno, spremni", rekao je.

Putin je izjavio da SAD shvaćaju da bi Rusija, ukoliko Washington rasporedi američke trupe na ruskoj teritoriji - ili u Ukrajini - taj potez smatrala za intervenciju. Moskva navodi da je pripojila četiri regije Ukrajine i da su oni sada u potpunosti dio Rusije.

Kopirati
Drag cursor here to close