Govor koji prati svijet

Putin u obraćanju naciji: Naše strateške nuklearne snage su spremne

U svom obraćanju naglasio je da poruke federalnoj skupštini predstavljaju pogled u budućnost te je najavio konkretni program akcija koji je razvijen na temelju razgovora s građanima i posjetama različitim regijama zemlje.
Vijesti / Svijet | 29. 02. 2024. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Rusije Vladimir Putin drži godišnji govor o stanju nacije pred ruskim dužnosnicima i širom populacijom, ističući važnost budućnosti i strateških zadataka zemlje.

U svom obraćanju naglasio je da poruke federalnoj skupštini predstavljaju pogled u budućnost te je najavio konkretni program akcija koji je razvijen na temelju razgovora s građanima i posjetama različitim regijama zemlje. 

Putin je istaknuo ulogu junaka na prvoj liniji, volontera, vojnika i časnika vojnih snaga te naglasio važnost slušanja potreba građana koje su izražene tijekom tih susreta. Putin je izrazio očekivanje da će te inicijative biti temelj daljnje javne rasprave, prenosi HRT.

Postignuća Rusije

Putin je u svom govoru istaknuo važnost zajedništva i solidarnosti u ostvarivanju ciljeva zemlje. Naglasio je postignuća Rusije u suočavanju s izazovima poput međunarodnog terorizma te podršku sunarodnjacima u različitim regijama.

Video: Watch live: President Vladimir Putin delivers his annual State of the Nation address

Putin je posebno istaknuo ulogu građana u zaštiti suvereniteta zemlje i podršci vojnoj operaciji u Donbasu i Novorusiji.

Govoreći o vrijednostima poput suosjećanja i međusobne podrške, Putin je naglasio važnost domoljublja i posvećenosti zemlji te je pohvalio doprinos građana, industrije i poslovnog sektora u ostvarenju nacionalnih ciljeva. U svom govoru, Putin je pohvalio rad Fond za obranu domovine i obitelji ratnika te je pozvao vladina tijela da podrže obitelji vojnika.

Naglasio je političko jedinstvo Rusije kao ključni stup nacionalnog razvoja te istaknuo neprihvatljivost stranog miješanja u unutarnje poslove zemlje. Putin je naglasio važnost kontinuiteta generacija u ostvarivanju nacionalnih ciljeva te izrazio zahvalnost svima koji se bore za interese otadžbine, uključujući vojnike koji se hrabro bore na prvoj liniji.

Govoreći o vojnim operacijama, Putin je istaknuo uspješnost i napredak Oružanih snaga Rusije, naglašavajući spremnost strateških nuklearnih snaga za operativnu upotrebu. 

Putin iznio je danas u svom govoru da je niz hipersoničnih oružanih sustava, uključujući Kinzhal, Zircon, Avangard i laserske sustave, usvojen i uspješno se koristi u napadima na posebno važne ciljeve unutar specijalnih vojnih operacija. Također je istaknuo spremnost dugometnog sustava Burevestnik i sustava Poseidon. Putin je naglasio da su ovi sustavi potvrdili svoje jedinstvene karakteristike i izrazio povjerenje u daljnji napredak u istraživanju i razvoju oružja.

Govoreći o pregovorima o strateškoj stabilnosti sa Sjedinjenim Američkim Državama, Putin je izrazio sumnju u iskrenost američkih vlasti, ističući njihovu demagogiju i nedostatak konsistencije u pristupu pregovorima. Putin je naglasio da će Rusija nastaviti surađivati s SAD-om tamo gdje postoji zajednički interes, ali je istaknuo da će biti oprezna u svojim očekivanjima i zalaganjima.

Upozorenje Zapadu

Ruski predsjednik iznio je čvrstu poziciju Rusije u odnosu na pitanja strateške stabilnosti i nacionalne sigurnosti. Istaknuo je važnost uključivanja svih aspekata nacionalnog interesa u rasprave o strateškoj stabilnosti te je upozorio na pokušaje Zapada da povuče Rusiju u trku u naoružanju.

Naglasio je potrebu optimiziranja vojno-industrijskog kompleksa radi maksimiziranja znanstvenog potencijala zemlje i učinkovitijeg korištenja resursa. Putin je istaknuo i potrebu jačanja vojnih grupa prema zapadnom smjeru radi suprotstavljanja mogućoj ekspanziji NATO-a prema istoku.

Također je upozorio na neprijateljske akcije Zapada, uključujući dezinformacije i prijetnje, te istaknuo da Rusija posjeduje oružje sposobno za odgovor na bilo kakve prijetnje.

Obraćanje se direktno prenosi na federalnim televizijskim kanalima i ekranima na otvorenom u velikim gradovima.

Očekuje se da će Putin formalizirati još jedan šestogodišnji mandat uoči predsjedničkih izbora koji će se održati za dva tjedna.

Predsjednikovo obraćanje velik je događaj u nacionalnom kalendaru Rusije, propisan Ustavom, koji zahtijeva godišnje poruke o stanju zemlje i smjernicama politike.

Putin će danas govoriti pred oba doma ruskog parlamenta, a očekuje se da će se fokusirati na teme poput rata u Ukrajini, ekonomske stabilizacije te novih socijalnih politika za podršku obiteljima, s naglaskom na domaćim pitanjima uoči izbora.

Očekuje se da će njegove riječi imati snažan utjecaj na politički smjer Rusije u narednom razdoblju.

Međutim, uz političke teme, fokus javnosti usmjeren je i na sutrašnji sprovod oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog u Moskvi.

Navaljnijeva supruga, Julija Navaljna, otvoreno je optužila Putina za smrt svog supruga, što su podržali i zapadni čelnici, među kojima je i američki predsjednik Joe Biden.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close