Zabrinjavajuće izjave

Putin: Rusija je spremna za nuklearni rat

U intervjuu državnim medijima, Putin je rekao da bi Rusija bila spremna upotrijebiti nuklearno oružje ako njen suverenitet bude ugrožen.
Vijesti / Svijet | 13. 03. 2024. u 07:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Rusija je i dalje u stanju borbene spremnosti i potpuno je spremna za nuklearni rat, ali u ovom trenutku se ne žuri ka tome", rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

U intervjuu državnim medijima, Putin je rekao da bi Rusija bila spremna upotrijebiti nuklearno oružje ako njen suverenitet bude ugrožen.

"Sa vojno-tehničke točke gledišta, mi smo, naravno, spremni", rekao je Putin televiziji Rossiya-1 i novinskoj agenciji RIA, odgovarajući na pitanje da li je zemlja zaista spremna za nuklearni rat.

Rekao je da Sjedinjene Države shvaćaju da bi Rusija, ako rasporede američke trupe na ruskoj teritoriji - ili u Ukrajinu - taj potez tretirala kao intervenciju.

"U Sjedinjenim Državama ima dovoljno stručnjaka u oblasti rusko-američkih odnosa i u oblasti strateškog obuzdavanja", rekao je Putin.

''Stoga, ne mislim da ovdje se žuri nuklearna konfrontacija, ali mi smo spremni za ovo'', dodao je Putin, prenosi Reuters.

Ponovio je da je upotreba nuklearnog oružja navedena u nuklearnoj doktrini Kremlja, čija politika utvrđuje okolnosti u kojima bi Rusija mogla koristiti svoje oružje.

"Oružje postoji da bismo ga koristili", rekao je Putin i dodao: "Imamo svoje principe."

Ako bi Sjedinjene Države izvršile nuklearne probe, Rusija bi mogla učiniti isto, dodao je u širokom intervjuu.

"Nije neophodno... još trebamo razmislito o tome, ali ne isključujem da možemo i mi uraditi isto'', dodao je.

Putin je rekao da se Rusija nikada nije suočila s potrebom da koristi nuklearno oružje u Ukrajini, gdje sukob bjesni od veljače 2022. godine.

"Zašto trebamo koristiti oružje za masovno uništenje? Nikada nije postojala takva potreba", naglasio je on.

Kopirati
Drag cursor here to close