Biden i von der Leyen

Popuštanje američko-europskih trgovinskih napetosti

Kasnije su u zajedničkoj izjavi poručili da je ruski predsjednik Vladimir Putin "mislio da će nas podijeliti, a ipak smo ujedinjeniji nego ikada.
Vijesti / Svijet | 11. 03. 2023. u 14:05 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Joe Biden i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u petak su objavili napredak u rješavanju transatlantskog trgovinskog spora i potvrdili predanost potpori Ukrajine protiv Rusije.

Dvoje vođa su nakon razgovora u Bijeloj kući najavili da će početi pregovori o tome da se proizvođačima iz Europske unije omogući pristup njihovih ključnih sirovina američkom tržištu u sklopu Bidenovog programa za poticanje industrija bez štetnog utjecaja na klimu, što predstavlja ograničen, ali konkretan potez. Obvezali su se također na opće usklađivanje jer se i američko i europsko gospodarstvo okreću prema električnim vozilima i drugim 'zelenim' sektorima.

Von der Leyen je tijekom prošle godine blisko surađivala s Bidenom na zajedničkom odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu. Biden je von der Leyen rekao da savez za potporu Ukrajini označava "novo razdoblje".

Kasnije su u zajedničkoj izjavi poručili da je ruski predsjednik Vladimir Putin "mislio da će nas podijeliti, a ipak smo ujedinjeniji nego ikada. Stojimo zajedno u našoj čvrstoj podršci za Ukrajinu koliko god bude potrebno".

Kopirati
Drag cursor here to close