Deeskalacija

Biden: Nije racionalno da Kina pregovara o ishodu rata u Ukrajini

"Nisam vidio ništa u planu što bi ukazivalo da postoji nešto što bi bilo korisno bilo kome osim Rusiji, ako bi se slijedio kineski plan".
Vijesti / Politika | 25. 02. 2023. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u intervjuu za ABC News u petak da ideja da Kina pregovara o ishodu rata u Ukrajini nije racionalna, nakon objave mirovnog plana Pekinga za sukob.

"(Ruski predsjednik Vladimir) Putin tome plješće, pa kako bi to moglo biti dobro?" Biden je rekao za ABC News na godišnjicu rata u Ukrajini.

"Nisam vidio ništa u planu što bi ukazivalo da postoji nešto što bi bilo korisno bilo kome osim Rusiji, ako bi se slijedio kineski plan".

"Ideja da će Kina pregovarati o ishodu rata, koji je potpuno nepravedan rat za Ukrajinu, jednostavno nije racionalna", kazao je Biden u intervjuu.

Kineski plan poziva obje strane da pristanu na postupnu deeskalaciju i upozorava protiv uporabe nuklearnog oružja.

Plan, iznesen u dokumentu ministarstva vanjskih poslova, ponavljanje je kineske linije otkako je Rusija pokrenula ono što naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" 24. veljače prošle godine.

Biden je također ponovio i komentare da za sada neće slati F-16 u Ukrajinu, rekavši da ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy trenutno ne treba borbene zrakoplove.

"Sada mu ne trebaju F-16", rekao je Biden. "Za sada to isključujem".

U istom intervjuu rekao je i kako postoji mogućnost da kineski predsjednik Xi Jinping nije znao za sumnjivi kineski špijunski balon koji je preletio SAD ranije ovog mjeseca.

Kopirati
Drag cursor here to close