Izvršio pritisak

Na godišnjicu "Krvave nedjelje" Biden u Alabami govorio o glasačkim pravima

Bidenov put je posljednji događaj usmjeren prema podcrtavanju njegove predanosti crnim glasačima, koji su mu pomogli da uđe u Bijelu kuću te su i dalje ključno biračko tijelo za njegov reizbor 2024. godine.
Vijesti / Svijet | 06. 03. 2023. u 08:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Shutterstock / Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je izvršio pritisak da se uvedu mjere za ojačavanje američkih glasačkih prava tijekom posjeta Selmi u Alabami na 58. godišnjicu "Krvave nedjelje", kad su policajci pretukli mirne prosvjednike koji su marširali protiv diskriminacije.

Bidenov put je posljednji događaj usmjeren prema podcrtavanju njegove predanosti crnim glasačima, koji su mu pomogli da uđe u Bijelu kuću te su i dalje ključno biračko tijelo za njegov reizbor 2024. godine.

Biden je otišao u Selmu nakon što je u Kongresu došlo do zastoja usvajanja zakona o glasačkim pravima, prenosi Hina.

"Sa Selmom valja računati. Pravo na glasanje i pravo da se vaš glas pribroji je prag demokracije i slobode", rekao je Biden ispred mosta Edmund Pettus, gdje su policajci 1965. godine upotrijebili suzavac protiv prosvjednika za glasačka prava.

"S time je sve moguće. Bez toga, bez toga prava, ništa nije moguće. A to temeljno pravo je napadnuto."

Biden je rekao da se moraju pronaći glasovi da se izglasa Zakon o slobodi glasanja i Zakon o poboljšanju glasačkih prava John Lewis, zakoni koji bi izborni dan učinili praznikom, kojime bi se registrirali novi glasači i osnažio nadzor američkog ministarstva pravosuđa nad lokalnim izbornim nadležnim tijelima s poviješću diskriminacije.

Republikanci, koji kontroliraju Zastupnički dom, protive se mjerama.

Biden, koji se namjerava ponovno kandidirati za poziciju predsjednika, od afroameričkih glasača traži potporu. U siječnju je održao govor o ubijenom vođi pokreta za civilna prava Martinu Lutheru Kingu u crkvi u Atlanti.

Bidenov posjet Selmi uslijedio je nakon prošlogodišnjeg puta potpredsjednice Kamale Harris istom mjestu na godišnjicu marša. Bivši predsjednik Obama održao je govor na 50. godišnjicu marša te prošetao mostom sa svojom suprugom Michelle, te bivšim republikanskim predsjednikom Georgeom W. Bushom i njegovom suprugom Laurom.

Kopirati
Drag cursor here to close