Razmišljaju o velikim ugovorima

Von der Leyen: ‘EU bi se mogla okrenuti povećanju proizvodnje streljiva za sebe i Ukrajinu‘

Taj je plan usporedila s onim što je Unija učinila u pandemiji kada je trebalo proizvesti goleme količine cjepiva protiv koronavirusa
Vijesti / Svijet | 18. 02. 2023. u 13:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u subotu da bi se EU mogla udružiti s vojnom industrijom kako bi se povećala proizvodnja streljiva za Ukrajinu i za obnovu vlastitih zaliha.

Taj je plan usporedila s onim što je Unija učinila u pandemiji kada je trebalo proizvesti goleme količine cjepiva protiv koronavirusa, piše Hina.

"Mogli bismo razmisliti o velikim ugovorima koji bi obrambenim tvrtkama omogućili da ulože u proizvodne linije da bi ubrzale proizvodnju i povećale količine koje mogu isporučiti", rekla je von der Leyen na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

Istaknula je da Unija ne može čekati mjesecima i godinama da bi obnovila svoje vojne zalihe ili poslala Ukrajini granate velikog kalibra.

"Sada je trenutak da se poveća proizvodnja onoga što je potrebno Ukrajini, poput standardizirane municije", rekla je von der Leyen.

Slanje golemih količina streljiva u Ukrajinu izazvalo je zabrinutost nekih članica Unije da bi mogle isprazniti svoje zalihe. Okupljeni u glavnom gradu Bavarske, zapadni čelnici su u petak najavili intenziviranje vojne pomoći Ukrajini, uključujući streljivo i naoružanje, posebno tenkove.

Kopirati
Drag cursor here to close