Prosvjednici

VIDEO Intervencija crnogorske policije - suzavci i šok bombe na Cetinju

Akcija policije počela je u 6 sati ujutro, a mediji u Podgorici prenose da je policija koristila suzavce i šok bombe...
Vijesti / Svijet | 05. 09. 2021. u 08:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crnogorska policija počela je u nedjelju rano ujutro akciju razbijanja prosvjeda na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita SPC Joanikija tako što je suzavcem razbila grupu prosvjednika koji su se nalazili na središnjem trgu crnogorske prijestolnice, prenosi Hina.

Akcija policije počela je u 6 sati ujutro, a mediji u Podgorici prenose da je policija koristila suzavce i šok bombe kako bi rastjerala grupu od nekoliko stotina prosvjednika koji su se u zoru počeli okupljati na središnjem trgu.  

Prosvjednici i dalje drže barikade na ulazu u Cetinje gdje još nema policije.  

Prilazi Cetinju, blokirani su od subote popodne, a prosvjednici ne žele da Joanikije bude ustoličen u Cetinju, povijesnoj i vjerskoj crnogorskoj prijestolnici.  

Prosvjednici su probili policijsku blokadu na ulazu u Cetinje i zapriječili prilaze gradu gromadama kamenja i gumama, ali su se postavili i kao živi štit.  

Procjena medija je da se na barikadama nalazi nekoliko tisuća prosvjednika, a dio njih nakratko se jučer sukobio s policijom prilikom probijanja policijskog kordona.  

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je u subotu navečer da Srpska Pravoslavna Crkva neće odustati od ustoličenja mitropolita crnogorskog Joanikija na Cetinju u nedjelju. 

"Ujutro s Božjom pomoći i molitvom za mir svi arihereji kreću u Cetinje da bi ustoličili vladiku Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog", rekao je patrijarh za Tanjug. 

Poručio je da SPC nikad neće odustati od ustoličenja u cetinjskom manastiru.

Prosvjednici su kazali da je cilj blokade ceste prema Podgorici sprječavanje da patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije dođu u prijestolnicu. Blokiran je i pravac prema Budvi. 

U subotu predvečer u Cetinje je stigao i crnogorski predsjednik Milo Đukanović. Prethodno je optužio Srbiju za ponižavanje Crne Gore i provođenje ekspanzionističke politike u regiji. 

Kopirati
Drag cursor here to close