Novi soj

Plenković: Čekamo službenu potvrdu omikrona u Hrvatskoj

Plenković je u uvodnom govoru na sjednici Vlade rekao da se primjećuje pad trenda novozaraženih, ali i dalje su to visoki brojevi pa je još jednom pozvao sve na cijepljenje, uključujući i trećom dozom, uz poruku kako imamo više nego dovoljno doza za
Vijesti / Svijet | 06. 12. 2021. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Andrej Plenković izjavio je kako danas čekamo službenu potvrdu je li se novi soj koronavirusa omikron pojavio u Hrvatskoj, te još jednom pozvao građane da se cijepe. Plenković je u uvodnom govoru na sjednici Vlade rekao da se primjećuje pad trenda novozaraženih, ali i dalje su to visoki brojevi pa je još jednom pozvao sve na cijepljenje, uključujući i trećom dozom, uz poruku kako imamo više nego dovoljno doza za sve.

"Zimska su vremena, bitno je da budemo što zaštićeniji. U konačnici imamo taj novi soj omicron koji još čekamo. Ministar će vjerojatno danas o tome obavijestiti javnost ima li ga ili nema nakon verificiranja u Hrvatskoj, ali moramo biti vrlo oprezni", poručio je Plenković.

Također, premijer je rekao kako su se susreli s direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Europu, te su razgovarali o stanju pandemije, aktivnostima koje SZo poduzima globalno i u Europi. Naveo je da provode politiku tzv. pet stabilizatora.

Prvo je cijepljenje, drugo je primjena booster doze, treće je nošenje maski, četvrto je prozračivanje prostorija uz ostale osnovne protuepidemijske mjere kao što je distanca, a peto su novi medicinski tretmani, što se odnosi na izglednu novu situaciju gdje će postojati i lijekovi protiv covida.

"To je pet stupova kojima će SZO nastojati pomoći globalno svim državama, pa i nama da se riješi ovaj problem", rekao je Plenković.

Danas je blagdan svetog Nikole, a u Dubrovniku obilježava Dan branitelja grada Dubrovnika i 30 godina velikog napada na Dubrovnik.

"Pozdravljamo sve hrvatske branitelje Dubrovnika i sve druge na ovaj dan koji je izrazito važan, kada je poginulo 19 civila i branitelja, a ranjeno je njih 60", rekao je premijer.

Kopirati
Drag cursor here to close