Prijedlog sporazuma

Plan primirja u Gazi na stolu, Hutiji objavili da neće prestati

Prijedlog sporazuma su u nedjelju pripremili dužnosnici Egipta, Katara, SAD i Izraela, na pregovorima u Parizu, ali na sastanku nisu sudjelovali pripadnici Hamasa
Vijesti / Svijet | 31. 01. 2024. u 09:59 | R.I. | Bljesak.info.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici izraelskog ratnog ureda raspravljali su o nacrtu sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze, iako taj nacrt nije stavljen na glasanje unutar ureda, objavio je Guardian.

Prijedlog sporazuma su u nedjelju pripremili dužnosnici Egipta, Katara, SAD i Izraela, na pregovorima u Parizu, ali na sastanku nisu sudjelovali pripadnici Hamasa, koji drži taoce u Pojasu Gaze.

Glavna prepreka

Londonski Guardian navodi kako glavna prepreka za postizanje dogovora predstavlja trajanje prekida vatre, pri čemu Izrael traži da prekid bude samo privremen, dok su pripadnici Hamasa ranije tražili trajni prekid vatre.

Iz ureda izraelskog premijera Benjamina Netanjahua je priopćeno da su navodi o velikim izraelskim ustupcima u potencijalnom dogovoru netočni.

''Stav premijera je dosljedan - rat će se završiti tek kada se ostvare svi ciljevi, izraelska vojska se neće povući iz Pojasa Gaze, a ni tisuće terorista neće biti oslobođene'', navodi se u priopćenju.

Lider Hamasa Ismail Haniyeh izjavio je da je ta palestinska organizacija dobila prijedlog za prekid vatre koji je dostavljen poslije razgovora u Parizu i potvrdio da ga proučava, kao i da će posjetiti Kairo radi dodatnih razgovora o predloženom planu, prenio je Reuters.

Molba Kataru

S druge strane, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan pozvao je katarskog premijera Mohammeda bin Abdulrahmana bin Jassima Al Thanija da se ''izvrše svi potrebni pritisci na palestinsku militantnu grupu Hamas kako bi se osigurao oslobađanje taoca bez odlaganja'', priopćeno je iz Bijele kuće.

Kako prenosi Times of Israel, riječ je o ''najvećem nastojanju'' administracije američkog predsjednika Joea Bidena da utječe na Katar kako bi se izvršio pritisak na Hamas.

Al Thanije ranije istaknuo kako su takvi pozivi beskorisni jer Doha zapravo nema utjecaj na Hamas.

''Ne vidimo da je Katar supersila koja može da nametne nešto ovoj ili drugoj strani. To što lideri Hamasa posjećuju Dohu ne znači da to predstavlja polugu koju možemo upotrijebiti. Mi to vidimo kao kanal komunikacije koji koristimo u dobre svrhe'', rekao je Al Thani.

Sramoćenje Iraka

Istodobno, iračka oružana grupa povezana s Iranom, Kataib Hezbollah objavila je da suspendira sve vojne operacije protiv američkih trupa u regiji, s ciljem da "spriječi sramoćenje" iračke vlade.

"Objavljujući suspenziju vojnih i sigurnosnih operacija protiv okupatorskih snaga - kako bi se spriječile neugodnosti za iračku vladu - nastavit ćemo braniti naš narod u Gazi na druge načine", rekao je glavni tajnik Kataib Hezbolaha, Abu Husein al-Hamidavi.

Odluka je uslijedila nakon ubojstva tri američka vojnika u napadu dronom u blizini granice sa Sirijom, za koji je Pentagon objavio da ima ''otiske'' Kataib Hezbollaha.

Ta grupa je osnovana nakon invazije na Irak koju su predvodile SAD 2003. godine i jedna je od elitnih iračkih oružanih frakcija najbližih Iranu.

A Iran će odlučno odgovoriti na bilo kakav napad na svoju teritoriju, interese, ili državljane van svojih granica, upozorio je iranski izaslanik u Ujedinjenim narodima Amir Saed Iravani.

Savez sa Saudijskom Arabijom

Saudijska Arabija je pak nastavila razgovore sa SAD o zbližavanju obrambenih politika i stvaranja vojnog saveza, nakon stanke do koje je došlo zbog napada Hamasa na jug Izraela u listopadu.

Bloomberg navodi kako je glavni kamen spoticanja u razgovorima to što je Saudijska Arabija dugo govorila da će svaki dogovor s Izraelom biti uvjetovan stvaranjem neovisne države Palestine, što je pitanje kojem se oštro protivi vlada izraelskog premijera.

Kad je u pitanju sukob s Hutijima, oni su objavili kako ciljaju američke i britanske ratne brodove u Crvenom moru u samoobrani te da su spremni za "dugotrajnu konfrontaciju" sa SAD i Britanijom.

Kopirati
Drag cursor here to close