Mjere

Sud u Haagu naložio Izraelu da spriječi genocid u Gazi

Sud nije naredio Izraelu da prekine svoju ofenzivu u Gazi, ali je zahtijevao da učini sve što je u njegovoj moći da spriječi djela genocida.
Vijesti / Svijet | 26. 01. 2024. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni sud pravde u Haagu naložio je danas Izraelu da poduzme mjere da spriječi i kazni izravno poticanje na genocid u ratu u Gazi.

"Država Izrael će poduzeti sve mjere u okviru svojih ovlasti da spriječi činjenje svih djela u okviru drugog člana Konvencije o genocidu", navodi se u priopćenju Suda, koji nije naredio Izraelu da prekine svoju ofenzivu u Gazi, ali je zahtijevao da učini sve što je u njegovoj moći da spriječi djela genocida.

Odmah

Sutkinja Joan Donoghue danas je, na sjednici povodom optužbe Južne Afrike protiv Izraela za genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze, izjavila je da je Međunarodni sud pravde odlučio da Izrael mora "poduzeti sve mjere u okviru svojih ovlasti" da spriječi sva djela u okviru konvencije o genocidu.

Donoghue je dodala da Izrael mora "odmah" da osigurati da njegove snage ne počine bilo kaka čin iz konvencije o genocidu.

Izrael također mora poduzeti hitne mjere za poboljšanje humanitarne situacije u Gazi, odlučio je sud.

Sutkinja Donoghue istaknula je da se ljudska prava Palestinaca u Pojasu Gaze, koja je u svojoj optužbi navela Južna Afrika, moraju poštovati.

Reagirao je palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki te pozdravio odluku.

"Suci su procijenili činjenice i zakon, donijeli su odluku u korist čovječanstva i međunarodnog prava", naglasio je palestinski šef diplomacije.

Al-Maliki je dodao da Palestina poziva sve države da osiguraju provođenje svih mjera koje je odredio sud, "uključujući i Izrael, okupatorsku silu".

Većina od 17 članova vijeća Međunarodnog suda pravde glasala je za hitne mjere koje su pokrivale većinu onoga što je tražila Južnoafrička Republika u svom zahtjevu, s izuzetkom naređivanja zaustavljanja izraelske vojne akcije u Gazi.

Četiri mjeseca

Međunarodni sud pravde (ICJ), najviši sud Ujedinjenih naroda, priopćio je u petak da ima nadležnost odlučivati o hitnim mjerama koje je Južnoafrička Republika zatražila u svojoj tužbi protiv Izraela zbog rata u Gazi.

Svjetski sud je rekao da neće odbaciti slučaj, kao što je Izrael tražio.

Južnoafrička Republika podnijela je 29. prosinca pravni slučaj na 84 stranice pred Međunarodnim sudom pravde u kome je optužila Izrael za kršenje Konvencije o genocidu iz 1984. godine tijekom gotovo četveromjesečnog granatiranja Gaze.

Među mjerama koje je Južnoafrička Republika zatražila je hitno zaustavljanje izraelske vojne operacije, koja je opustošila veći dio enklave i u kojoj je ubijeno više od 25.000 Palestinaca.

Gaza nenastanjiva

Ured UN-a u Palestini objavio je kako hladnoća čini Gazu potpuno nenastanjivom.

''Neprestani napadi na infrastrukturu i hladni vremenski uvjeti u Pojasu Gaze učinili su tu palestinsku enklavu potpuno nenastanjivom'', priopćio je ured za ljudska prava Ujedinjenih naroda u petak.

Čelnik tog UN-ovog ureda za Okupirane palestinske teritorije, Ajith Sunghay, rekao je kako strahuje ''da će većina civila umrijeti''.

Izraelska ofenziva ubila je više od 26 tisuća Palestinaca, objavile su zdravstvene vlasti u Gazi, a strahuje se da su još tisuće zakopane ispod ruševina, a velika većina od ukupno 2,3 milijuna stanovnika je u izbjeglištvu te joj nedostaje hrane, vode i lijekova.

Sunghay je rekao da je njegov ured zabrinut radi kišnog i hladnog razdoblja u Gazi.

''To je bilo potpuno predvidljivo za ovaj dio godine te to riskira učiniti već nehigijensku situaciju potpuno nenastanjivom za stanovnike'', upozorio je.

''Većina ih nema toplu odjeću ni prekrivače. Sjevernoj Gazi, u kojoj se nastavlja bombardiranje izraelske vojske, jedva se može pristupiti, čak i za pružanje temeljne humanitarne pomoći'' rekao je Sunghay te naglasio da bi bilo katastrofalno ako se bombardiranje ili ulične borbe koje trenutno traju u Han Junisu presele južno u Rafu, gdje je iz drugih dijelova Pojasa izbjeglo gotovo 1,3 milijuna ljudi.

EU očekuje punu provedbu presuda Međunarodnog suda pravde

Europska unija je priopćila kako očekuje da Izrael i Hamas u potpunosti poštuju presude Međunarodnog suda pravde.

''Nalozi Međunarodnog suda pravde su obavezujući za strane i moraju ih se pridržavati. Europska unija očekuje njihovu potpunu, trenutnu i učinkovitu provedbu'' stoji u priopćenju Europske komisije, javlja France 24.

Španjolska, jedna od najglasnijih kritičara u Europi izraelske ofenzive protiv Hamasa, pozdravila je u petak odluku najvišeg suda Ujedinjenih naroda da Izrael treba djelovati kako bi spriječio djela genocida u Gazi.

''Pozdravljamo odluku Međunarodnog suda pravde i tražimo od strana da primjene privremene mjere koje je odredio'', napisao je premijer Španjolske Pedro Sanchez na društvenoj mreži X.

Kopirati
Drag cursor here to close