Umješanost u napad 7. listopada

Izrael više ne želi UNRWA-u, donatori se povlače

"Izraelske vlasti dostavile su UNRWA-i informacije o navodnoj umiješanosti nekoliko zaposlenika UNRWA-e u užasne napade na Izrael 7. listopada", rekao je Philippe Lazzarini, glavni povjerenik UNRWA-e.
Vijesti / Politika | 27. 01. 2024. u 16:54 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izrael je u subotu rekao da više u Pojasu Gaze ne želi agenciju UN-a za izbjeglice (UNRWA) koja je nadležna za humanitarnu pomoć tamošnjem stanovništvu, ali se nalazi u središtu skandala o mogućoj ulozi nekih njezinih zaposlenika u napadu na jug Izraela 7. listopada.

UNRWA je danas priopćila da je otvorila istragu protiv nekoliko zaposlenika osumnjičenih za umiješanost u napade Hamasa na Izrael 7. listopada te da je prekinula veze s tim zaposlenicima.

"Izraelske vlasti dostavile su UNRWA-i informacije o navodnoj umiješanosti nekoliko zaposlenika UNRWA-e u užasne napade na Izrael 7. listopada", rekao je Philippe Lazzarini, glavni povjerenik UNRWA-e.

"Kako bih zaštitio sposobnost agencije da isporuči humanitarnu pomoć, donio sam odluku da odmah raskinem ugovore s tim zaposlenicima i pokrenem istragu kako bih bez odlaganja utvrdio istinu", dodao je.

Države suspendirale pomoć agenciji

Lazzarini nije otkrio broj zaposlenika koji su navodno bili umiješani u napade, ni prirodu njihove navodne umiješanosti. SAD govori da se radi o njih 12.

Italija, Kanada i Australija priključile su se Sjedinjenim Državama koje su u petak najavile da privremeno obustavljaju svaku dodatnu pomoć agenciji.

U subotu su im se najavama o suspenziji financiranja pridružile Britanija i Finska.

Nije navedeno što se točno zaposlenicima UNRWA-e stavlja na teret, ali šef izraelske diplomacije potvrdio je danas da UNRWA više nema budućnost u Pojasu Gaze, palestinskom teritoriju gdje se borbe nastavljaju danonoćno od kraja listopada.

Izrael: UNRWA neće biti dio rješenja nakon rata

Vlada želi osigurati da UNRWA "neće biti dio" rješenja nakon rata, rekao je Israel Katz, izražavajući nadu da će biti "zaustavljene" sve aktivnosti agencije.

Hamas je u priopćenju zatražio od "Ujedinjenih naroda i međunarodnih organizacija da ne pokleknu pred prijetnjama i ucjenama", optužujući Izrael da želi "presjeći sredstva i uskratiti" stanovnicima Gaze svaku međunarodnu pomoć.

UNRWA u subotu nije reagirala na najave o obustavi sredstava.

Među najvećim donatorima UNRWA-e 2022. godine bili su SAD, Njemačka i EU.

Kopirati
Drag cursor here to close