Mjere Bruxellesa nepravedne

Osmani: Kosovo dosljedno provodi dogovore s EU

Prema riječima Osmani, "Kosovo nije okupiralo nijednu teritoriju".
Vijesti / Svijet | 16. 08. 2023. u 08:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da Kosovo dosljedno provodi dogovore s EU postignute u Bratislavi u vezi s deeskalacijom situacije na sjeveru, a da su mjere Bruxellesa uvedene Prištini nepravedne i da štete procesu dijaloga, prenosi Kosovo online.

Osmani je istaknula da su, prema dogovoru, policijske snage smanjene u i oko općinskih objekata u općinama na sjeveru, kao i da se stvara pravna osnova za održavanje izvanrednih lokalnih izbora.

Odgovor koji šteti dijalogu

Ona je, s druge strane, izrazila iznenađenje mjerama EU prema Kosovu, koje je nazvala "nesrazmjernim postupcima kosovskih institucija".

"Bez obzira na to šta se dogodilo 26. svibnja, procjenjujem da je odgovor EU kroz mjere koje je usvojila bio potpuno nesrazmjeran djelovanju kosovskih institucija. To nije odgovor koji promovira suradnju i koordinaciju, naprotiv, to je odgovor koji najviše šteti procesu dijaloga'', navela je Osmani.

Po njoj, mjere EU nepravedno su nametnute Kosovu kao rezultat masovne kampanje dezinformacija protiv Kosova.

Prema njezinim riječima, "Kosovo nije okupiralo nijednu teritoriju".

Poziv da se utječe na Vučića

"Moj utisak je da su se mnoge države prema Kosovu tih dana odnosile kao da je Kosovo nekoga osvojilo. Kosovo nije okupiralo nijednu teritoriju nijedne susjedne države. Kosovo je djelovalo na teritoriji svoje suverene Republike, koju je priznala velika većina država EU. Kao predsjednik zemlje, tražim svakodnevnu koordinaciju s našim saveznicima i partnerima, jer su sigurnosna pitanja kolektivna, a ne pojedinačna", naglasila je.

Osmani je ponovila poziv međunarodnoj zajednici da "utječe na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da prestane s pritiscima na kosovske Srbe i zaustavi nasilje koje koriste ilegalne strukture na sjeveru".

"Uvjerena sam da građani žele da iskoriste svoja izborna prava i izaberu predsjednike općina koji dobiju glas građana na slobodnim i demokratskim izborima. Međutim, do sada ne vidim nikakvu volju predsjednika Vučića (Aleksandra) da zaustavi institucionalnu agresiju koju konstantno provodi“, dodala je ona.

Kopirati
Drag cursor here to close