'Smirite tenzije'

EU - Stigao ukor Kosovu i Srbiji

Rukovodstvo Europske unije naglasilo je da očekuje obje strane da pokažu europsko ponašanje ako žele u EU.
Vijesti / Flash | 10. 08. 2023. u 19:48 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rukovodstvo Europske unije ukorilo je danas i Kosovo i Srbiju, pozivajući ih da smire tenzije i pokažu ''europsko ponašanje''.

Govoreći na brifingu Europske komisije, Peter Stano, vodeći glasnogovornik EU vanjske politike, potvrdio je da je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell primio zajedničko pismo američkih i europskih parlamentaraca u kojima se traži promjena politike EU-a prema Kosovu i Srbiji.

Stano je kazao da je EU, kao institucija, fasilitator dijaloga Beograda i Prištine i da 27 zemalja članica EU-a moraju da donesu jednoglasnu odluku o promjeni kursa politike bloka.

''Od lipnja, EU je primijenio privremene mjere protiv Vlade Kosova zbog nesposobnosti da se počne ponašati na europski način i da poduzme značajne korake za deeskalaciju'', rekao je Stano.

Istaknuo je da blok očekuje da obje strane pokažu europsko ponašanje ako žele u EU.

Ranije ove nedelje, grupa zastupnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i zemalja EU-a, uključujući predsjednike vanjskopolitičkih odbora, zahtijevala je da EU izvrši veći pritisak na Srbiju u cilju normalizacije odnosa sa Kosovom.

Taj potez uslijedio je nakon što je blok uveo privremene mjere protiv Kosova u lipnju nakon što su tenzije na sjeveru Kosova visoko porasle poslije općinskih izbora u travnja.

Visoki dužnosnici Kosova i Srbije, uključujući najviše lidere Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića, održali su nekoliko rundi razgovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Pokrenut 2011. godine, mehanizam ima za cilj normalizaciju odnosa i pronalaženje obostrano prihvatljivog rješenja sporova u okviru pravno obavezujućeg sporazuma.

Kopirati
Drag cursor here to close