Prosvjedna nota

Srbija pisala Turskoj zbog dronova za Kosovo

Upozorenje je došlo dan nakon vijesti o nabavci turskih dronova TB-2 Bayraktar koju je objavio premijer Albin Kurti koji je u nedjelju na društvenim mrežama objavio fotografije na kojima stoji pokraj novih dronova.
Vijesti / Svijet | 18. 07. 2023. u 14:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija je turskom veleposlaniku u toj zemlji uručila prosvjednu notu nakon što je Kosovo od Turske kupilo naoružane dronove jer smatra da je riječ o donaciji, a srbijanski državni tajnik Nemanja Starović tvrdi da Kosovo nema novca za takvu kupnju.

Upozorenje KFOR-a

"Naše agencije koje su za to nadležne su mjesecima detaljno izvještavale državno vodstvo o svemu i naravno mi smo u skladu s tim, koristeći diplomatske kanale, upozorili predstavnike Turske da je to što se događa apsolutno neprihvatljivo", rekao je Starović gostujući u programu Radiotelevizije Srbije te dodao kako to nije razlog za paniku ali je riječ o kršenju međunarodnog prava.

Starović je kazao da pojedine države, a prije svega je tu u fokusu Turska, intenzivno rade na naoružavanju, obučavanju, osposobljavanju Kosovskih snaga sigurnosti, što je u suprotnosti s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a i drugim međunarodnim sporazumima.

Mirovne snage na Kosovu predvođene NATO-om (KFOR) upozorile su u ponedjeljak Prištinu nakon kupnje turskih naoružanih dronova te podsjetile ju da su jedino one odgovorne za njezin zračni prostor.

"Kada je riječ o uporabi svih vrsta bespilotnih letjelica i o odgovarajućim ograničenjima, pa i u vezi s TB-2 Bayraktar, zapovjednik KFOR-a ima glavnu odgovornost za zračni prostor iznad Kosova", navodi se u priopćenju.

Kosovo gradi vojsku

Upozorenje je došlo dan nakon vijesti o nabavci turskih dronova TB-2 Bayraktar koju je objavio premijer Albin Kurti koji je u nedjelju na društvenim mrežama objavio fotografije na kojima stoji pokraj novih dronova.

"Našem vojnom arsenalu smo dodali dronove TB-2 Bayraktar koje smo kupili od Turske", sa zadovoljstvom je izjavio Albin Kurti, dodajući: "Kosovo je sada sigurnije i jednako ponosno!"

Hina podsjeća da Kosovo gradi vojsku koja bi trebala imati 5000 regularnih vojnika i 3000 pričuvnih te kako NATO u toj zemlji od 1,8 milijuna stanovnika ima 4500 mirovnih snaga.

Proteklih mjeseci Kosovo se suočilo s najgorim etničkim nasiljem na sjeveru gdje živi oko 50.000 Srba, koje podržava Beograd. Problemi su izbili u svibnju nakon što su kosovski gradonačelnici na sjeveru preuzeli dužnost nakon lokalnih izbora koje su bojkotirali Srbi koji zahtijevaju formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO).

Kopirati
Drag cursor here to close