Nakon sastanka s Vučićem

Stoltenberg: NATO nastavlja svoju misiju na Kosovu

Stoltenberg je rekao da je Srbija već dugo "pouzdani partner" NATO-a i uvjeren je da će se angažirati u dijalogu na konstruktivan način.
Vijesti / Svijet | 20. 07. 2023. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu navečer, nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da će NATO nastaviti podržavati i osiguravati mir u okviru mandata koji ima na Kosovu, izvijestili su beogradski mediji iz Bruxellesa.

Stoltenberg se u srijedu navečer sastao s Vučićem i pozvao obje strane da smanje napetosti, istaknuvši da NATO čvrsto podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Europske unije, piše Geopolitika.news

Srbija "pouzdan partner" NATO-a

Stoltenberg je rekao da je Srbija već dugo "pouzdani partner" NATO-a i uvjeren je da će se angažirati u dijalogu na konstruktivan način. Poručio je da će NATO nastaviti misiju kojom na Kosovu osigurava sigurnost kretanja svih stanovnika. Istodobno je, referirajući se na nedavne incidente u kojima su ozlijeđeni deseci pripadnika misije KFOR-a, upozorio da su napadi na misiju NATO-a neprihvatljivi.

"Pojačali smo nazočnost kao reakciju na povećanje napetosti na sjeveru Kosova i nastavit ćemo osiguravati provođenje našeg mandata na nepristran način", rekao je Stoltenberg.

Ne postoji pravni problem

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je poslije razgovora sa Stoltenbergom da su Srbiji potrebni i KFOR i NATO, koji su do sada djelovali profesionalno na Kosovu. Vučić je za Tanjug rekao da nitko u srpskoj javnosti "nije primijetio da postoji pravni problem" jer po Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a na Kosovu ne može postojati i djelovati bilo koja oružana formacija osim KFOR-a.

"Naše je da se borimo i da sačuvamo mir jer imamo što izgubiti", rekao je Vučić. Građani Srbije, dodao je, ne trebaju brinuti, a srpski narod na Kosovu štite tri stvari – jedinstvo, borba i hrabrost jer su uz njih država Srbija i međunarodno javno pravo čije norme se, kako je naglasio, "bar malim dijelom moraju poštovati".

Potrebno očuvati mir

Vučić je beogradskim medijima kazao i da su dostavljeni svi pisani dokazi o tome što se događa srpskom narodu od dolaska Albina Kurtija, naglasivši da je sastanku sa Stoltenbergom zatražio veću sigurnost za Srbe na Kosovu. Srbijanski predsjednik istaknuo je i kako nikome u Prištini ne vjeruje "jer je njihov cilj da se provede politika (nekadašnjeg predsjednika Albanije) Envera Hoxhe, što znači "Kosovo bez Srba" i "ujedinjenje s Albanijom".

Vučić je poručio da Srbija mora sačuvati mir da bi mogla napredovati. "Bojim se da nismo na putu koji bi nam jamčio sigurnost, ali se nadam da će ova molba NATO-u uroditi plodom ili bar većom pažnjom jer sam siguran da oni ne žele da Srbi budu protjerani s Kosova", istaknuo je Vučić.

Kopirati
Drag cursor here to close