Nisu uspjeli

Obljetnica napada na Ukrajinu: EU bez dogovora o novim sankcijama

''Ovo je vrlo loša optika. Ono što je ovdje trebalo biti ključno je poruka solidarnosti s Ukrajinom na ovaj poseban dan'', kazao je jedan diplomat uključen u pregovore .
Vijesti / Svijet | 24. 02. 2023. u 20:44 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zemlje EU-a nisu se uspjele u petak, treći dan zaredom, dogovoriti o novim sankcijama protiv Rusije, pri čemu je Poljska odbacila talijanski zahtjev za blažim novim ograničenjima na uvoz gume, rekli su diplomati.

Poljska je rekla da predložena ograničenja uvoza ruske gume u EU uključuju tako veliku kvotu izuzeća i tako duga prijelazna razdoblja da u praksi ne bi imala učinka - prenosi Hina.

Ostale zemlje EU-a bile su zbunjene činjenicom da Varšava svojim stajalištem riskira da se ne donesu nove sankcije na godišnjicu ruskog napada na Ukrajinu i to zbog samo jednog elementa šireg paketa.

''Ovo je vrlo loša optika. Ono što je ovdje trebalo biti ključno je poruka solidarnosti s Ukrajinom na ovaj poseban dan'', kazao je jedan diplomat uključen u pregovore između 27 zemalja EU-a u sjedištu bloka Bruxellesu.

Sve zemlje članice moraju odobriti sankcije da bi one stupile na snagu, zbog čega su pregovori 27-orice često dugi i zamorni.

EU je objavila da bi ovo bio deseti krug sankcija protiv Rusije od početka rata.

One bi među ostalim sankcionirale pojedince koje zapad smatra ruskim propagandistima kao i one koje Kijev drži odgovornima za deportaciju ukrajinske djece u Rusiju.

Nove bi sankcije isključile i još nekoliko ruskih banaka iz globalnog sustava SWIFT.

''Mogli smo imati dogovor još u utorak. Ovo je bizarno'', zaključio je drugi europski diplomat.

Kopirati
Drag cursor here to close