'Ekstreman rizik'

U Kataloniji zbog koronavirusa odgođeni izbori do svibnja

U posljednja dva tjedna broj inficiranih koronavirusom u Kataloniji desegnuo je 532 na 100.000 stanovnika, što označava "ekstremni rizik".
Vijesti / Svijet | 15. 01. 2021. u 15:58 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parlamentarni izbori u Kataloniji, na sjeveroistoku Španjolske, pomaknuti su s 14. veljače na 30. svibnja zbog širenja koronavirusa posljednjih dana, priopćila je u petak katalonska vlada iz Barcelone.

Odluka o odgodi donesena je nakon sastanka vlade i svih stranaka koje su se složile o potrebi pomicanja datuma.

U posljednja dva tjedna broj inficiranih koronavirusom u Kataloniji desegnuo je 532 na 100.000 stanovnika, što označava "ekstremni rizik". Na bolničkim odjelima intenzivne njege pacijenti s koronavirusom zauzeli su 42 posto kapaciteta kreveta pa je vlada produžila restriktivne mjere kretanja stanovnika.

Prijevremeni izbori u Kataloniji, industrijski i turistički razvijenoj autonomnoj pokrajini, održavaju se jer je Vrhovni sud u Madridu u rujnu zabranio obnašanje javnih funkcija predsjedniku vlade Quimu Torri na godinu i pol dana.

Torra je 2019. godine, tijekom predizborne kampanje za lokalne i europske izbore, odbijao ukloniti s vladine zgrade transparent podrške zatvorenim zagovornicima nezavisnosti Katalonije, osuđenima zbog organiziranja i provođenja referenduma 2017. Sud je priopćio kako je Torra prekršio odredbu o neutralnosti vlade tijekom predizborne kampanje.

Na funkciji ga je privremeno zamijenio dotadašnji potpredsjednik vlade Pere Aragonés, također pobornik odcjepljenja od Španjolske.

U Kataloniji živi 7,5 milijuna stanovnika, od čega je oko milijun stranaca. Na izborima bi najveća podjela opet trebala biti između onih koji traže samostalnost i onih koji žele biti dijelom Španjolske.

Od izbijanja pandemije u Kataloniji je oboljelo 419.500 stanovnika, od čega ih je umrlo 8.960.

Kopirati
Drag cursor here to close