Odlukom EU parlamenta

Katalonskim zastupnicima ukinut imunitet

Ova odluka Europskog parlamenta znači da bi belgijsko pravosuđe moglo ponovno razmatrati španjolski zahtjev za izručenjem Puigdemonta i Comina, koji su se 2017. godine zatekli u Belgiji, a sličan postupak bi mogao započeti na sudu u Škotskoj.
Vijesti / Svijet | 09. 03. 2021. u 10:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament je ukinuo parlamentarni imunitet za troje katalonskih zastupnika, koje španjolske vlasti optužuju za pokušaj odcjepljenja Katalonije.

Europski parlament je u utorak ujutro objavio rezultate tajnog glasanja koje je provedeno u ponedjeljak. Za skidanje imuniteta bivšem predsjedniku Katalonije Carlesu Puigdemontu, te nekadašnjim ministrima u katalonskoj vladi Clari Ponsati i Toniju Cominu glasalo je 404 zastupnika, 247 bilo je protiv, a suzdržanih 42 zastupnika Europskog parlamenta.

Ova odluka Europskog parlamenta znači da bi belgijsko pravosuđe moglo ponovno razmatrati španjolski zahtjev za izručenjem Puigdemonta i Comina, koji su se 2017. godine zatekli u Belgiji, a sličan postupak bi mogao započeti na sudu u Škotskoj, gdje je u to vrijeme boravila Clara Ponsati.

Tih troje zastupnika Europskog parlamenta još su ranije najavili da će se žaliti Sudu EU-a ako im se ukine imunitet. Ovo je vrlo osjetljivo pitanje i mnogi zastupnici su pozivali da se politička pitanja ne trebaju rješavati na sudovima.

Prije glasanja, tri najveća zastupnička kluba, EPP, socijaldemokrati i liberali, koji zajedno imaju 417 zastupnika, pozvali su svoje članove da glasaju za ukidanje. Zeleni i zastupnici Ljevice pozvali su da se glasa protiv.

Troje katalonskih zastupnika izabrano je u Europski parlament 2019. godine. Španjolska ih optužuje za organiziranje referenduma o neovisnosti Katalonije 2017. godine, koji je bio zabranjen.

Kopirati
Drag cursor here to close