Napeto

Nove iskre u svijetu: Kina upozorava Ameriku zbog Tajvana

Kina napominje da je Tajvan najosjetljivije i najvažnije pitanje u njezinim odnosima sa SAD.
Vijesti / Svijet | 19. 03. 2022. u 17:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plovidba američkog razarača Ralph Johnson kroz Tajvanski tjesnac 17. ožujka bila je "provokacija" SAD i poslala je pogrešan signal snagama koje podržavaju nezavisnost Tajvana, objavila je danas kineska vojska.

Ovakav potez je "veoma opasan", objavio je glasnogovornik kineske vojske i dodao da su trupe bile organizirane za praćenje prolaska američkog broda, prenosi Srna.

Kina napominje da je Tajvan najosjetljivije i najvažnije pitanje u njezinim odnosima sa SAD.

Washington, naime, nema formalne diplomatske odnose sa Tajpejom, ali je njegov najvažniji međunarodni saveznik i dobavljač naoružanja.

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je svom američkom kolegi Josephu Bidenu da se prema tajvanskom pitanju treba odnositi pažljivo da bi se izbjegao negativan utjecaj na kinesko-američke odnose.

S druge strane, zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Le Yucheng rekao je danas da NATO treba poštovati obećanje da se neće širiti na istok.

Yucheng je kritizirao sankcije Zapada protiv Rusije uvedene nakon invazije na Ukrajinu i rekao da uzrok rata u Ukrajini "leži u mentalitetu hladnog rata i politici moći", prenio je AP.

Kineski diplomat je rekao da, u slučaju da se širenje NATO saveza nastavi, savez bi se približio Moskvi i "raketa bi mogla pogoditi Kremlj za sedam ili osam minuta".

Izrazio je razumijevanje za poziciju koju je više puta ponovio ruski predsjednik Vladimir Putin i rekao da je NATO trebao prestati postojati kada se to dogodilo Varšavskom paktu.

Kopirati
Drag cursor here to close