Wang Yi

Kineski ministar: Kina "nije strana" u ratu u Ukrajini

Wang Yi je to izjavio u telefonskom razgovoru sa španjolskim kolegom Joséom Manuelom Albaresom, priopćilo je u utorak kinesko ministarstvo vanjskih poslova.
Vijesti / Svijet | 15. 03. 2022. u 07:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi poručio je da njegova zemlja nije strana uključena u rat u Ukrajini te  istaknuo da njegova vlada "ne želi da sankcije utječu na Kinu".

Wang Yi je to izjavio u telefonskom razgovoru sa španjolskim kolegom Joséom Manuelom Albaresom, priopćilo je u utorak kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Peking načelno odbacuje sankcije i "Kina ima pravo zaštititi svoja legitimna prava i interese", dodao je Wang, prenosi Hina.

Sukob u Ukrajini nazvao je "proizvodom gomilanja i intenziviranja europskih sigurnosnih proturječnosti tijekom godina".

Wang se nije osvrnuo na američka izvješća da je Rusija zatražila od Kine vojnu i gospodarsku pomoć nakon početka rata u Ukrajini, što je glasnogovornik njegova ministarstva prethodno nazvao "zlonamjernim" američkim dezinformacijama.

Ministarstvo nije objavilo detalje o čemu je kineski diplomat Yang Jiechi u ponedjeljak sedam sati razgovarao sa savjetnikom američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom.

Njih dvojica su vodili "iskrene, duboke i konstruktivne" razgovore, uključujući i temu zategnutih odnosa između Pekinga i Washingtona oko Tajvana. S tim u vezi Yang je rekao da se američka vlada ne drži obaveze da bude suzdržana od potpore neovisnosti Tajvana. navelo je kinesko ministartsvo.

Kina smatra Tajvan svojim dijelom i zaprijetila je da će uzvratiti silom ako službeno proglasi neovisnost.

Kopirati
Drag cursor here to close