Odnosi

Lavrov: Snažnija suradnja s Kinom

Lavrov ističe da je Rusija bila spremna surađivati sa Zapadom čak i u savezničkom formatu, ali da, nažalost, to nije uspjelo.
Vijesti / Svijet | 19. 03. 2022. u 14:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da će suradnja Rusije i Kine samo postati snažnija pod aktualnim okolnostima, piše Srna.

"Ova suradnja će postati jača, jer u vrijeme kad Zapad očigledno podriva temelje na kojima je sazdan međunarodni sustav vrijednosti, naravno da ćemo mi, kao dvije supersile, morati razmisliti kako da nastavimo dalje u ovom svijetu", rekao je Lavrov, prenijela je agencija Interfaks.

Lavrov kaže da nije isključena mogućnost da inicijativa o uvođenju mirovnog kontingenta NATO-a u Ukrajinu podrazumijeva poljsku kontrolu nad zapadnim dijelom zemlje.

"Smatram da je to demagoška inicijativa i da će članice NATO-a shvatiti da trebaju biti razumne i realne", poručio je šef ruske diplomacije.

Podsjetio je kako je premijer Poljske Mateuš Moravjecki iznio ideju da se u Ukrajinu pošalje mirovni kontingent NATO-a.

"Ne isključujem mogućnost da, ukoliko bi ta odluka iznenada bila donesena, da bi podrazumijevala da osnovu tih mirovnih snaga čini poljski kontingent koji bi preuzeo kontrolu nad zapadnom Ukrajinom, na čelu s Lavovom, gdje će ostati duže razdoblje", ocijenio je Lavrov, prenosi Srna.

Lavrov ističe da je Rusija bila spremna surađivati sa Zapadom čak i u savezničkom formatu, ali da, nažalost, to nije uspjelo.

"Od kada je predsjednik Putin došao na vlast, od početka dvijetisućitih godina, bili smo otvoreni prema Zapadu, bili smo spremni surađivati u različitim formatima, čak i u oblicima za koje je predsjednik rekao da su bliski savezničkim. Nažalost, nije uspjelo", rekao je Lavrov.

Kopirati
Drag cursor here to close