Novi pregovori u tijeku

Netanyahu: Teritorij Gaze bit će demilitariziran

Vijesti / Svijet | 17. 12. 2023. u 07:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Motaz Azaiza / Gaza

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je dao naslutiti da su u tijeku novi pregovori o puštanju izraelskih talaca koje drži Hamas, nakon što se čelnik obavještajne službe Mossad sastao s premijerom Katara, zemlje koja posreduje u izraelsko-palestinskom sukobu.

Na televizijskoj konferenciji za medije dan pošto su izraelske snage zabunom ubile tri od više od 100 talaca koje drži Hamas, Netanyahu je nazvao sukob u Gazi egzistencijalnim ratom koji se mora voditi do pobjede, unatoč pritisku i troškovima.

Pod izraelskom kontrolom 

Teritorij Gaze bit će demilitariziran i pod izraelskom sigurnosnom kontrolom, objavio je premijer.

Ustvrdio je da je izraelska ofenziva na Gazu pomogla u postizanju sporazuma o djelomičnom puštanju talaca u studenom, prenosi Hina. 

"Upute koje dajem pregovaračkom timu temeljene su na ovom pritisku, bez kojeg nemamo ništa", rekao je izraelski premijer.

Netanyahu je govorio nakon što se čelnik izraelske špijunske agencije Mossad David Barnea sastao s katarskim premijerom, Mohammedom bin Abdulrahmanom al-Thanijem u Europi u petak, prema upućenim izvorima, a pozornost je usmjerena prema novom mogućem primirju i razmjeni zatvorenika za taoce.

Netanyahu je izbjegao pitanje o sastanku, rekavši da ne želi razotkriti informacije Hamasu. Rekao je da je Izrael dobio zahtjeve za primirjem i uklanjanjem vojske iz Gaze u pregovorima, ali da to neće učiniti.

Izrael je bombardirao ciljeve diljem Gaze u subotu, no dva egipatska sigurnosna izvora ocijenila su kako se izraelski dužnosnici čine spremnijima za prekid vatre i razmjenu palestinskih zatvorenika za izraelske taoce koje drži Hamas.

Obitelji traže pomoć

Dok je Netanyahu govorio, obitelji izraelskih talaca zatočenih u Gazi pozvale su u subotu svoju vladu da prekine borbene operacije i počne pregovore radi oslobađanja izraelskih građana koji su već dva mjeseca u rukama Hamasa. Neki od njih su držali transparente, uključujući onaj na kojem je pisalo:

"Izbavite ih iz pakla".

U subotnjem bombardiranju izviješteno je o pogibiji i ranjavanju desetaka Palestinaca, unatoč ponovnom pozivanju SAD-a da se smanji kampanja bombardiranja i da se fokusira na čelnike Hamasa.

Dvije kršćanke koje su se sklonile u crkvu u Gazi ubio je izraelski vojnik, rekli su iz Rimokatoličke crkve. Sedam drugih osoba ubijeno je ili ranjeno. Nije bilo trenutnog komentara izraelske vojske.

Palestinski zdravstveni dužnosnici rekli su da je bolnica Nasser, u gradu Khan Younisu na jugu Gaze, primila 20 Palestinaca koji su tijekom noći ubijeni u zračnim napadima, uz desetke ranjenih, uključujući i žene i djecu.

Službena novinska agencija WAFA rekla je da je više od trideset osoba ubijeno u napadima na tri kuće u izbjegličkom kampu Džabalija, što zdravstveni dužnosnici nisu uspjeli provjeriti.

Izrael, koji je rekao da je vratio tijela tri taoca koja je ubio Hamas, vjeruje da je oko 20 od više od 130 talaca koji se nalaze u Gazi mrtvo.

Izraelska vojska rekla je u subotu da je bombardirala zgradu u Džabaliji iz zraka nakon što su njihove snage dospjele pod vatru i nakon što su Hamasovi militanti viđeni na krovu te zgrade. Nejasno je je li ta zgrada jedna od onih za koje je WAFA rekla da su pogođene.

Kopirati
Drag cursor here to close