Idući tjedan

Zbog Ukrajine NATO zakazao poseban sastanak s Rusijom

Rusija traži jamstva da se NATO neće širiti na istok i da će prekinuti vojnu suradnju s Ukrajinom i Gruzijom, koje imaju teritorijalne sporove s Rusijom.
Vijesti / Svijet | 04. 01. 2022. u 18:30 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg zakazao je za idući tjedan poseban sastanak veleposlanika država Saveza i najviših ruskih dužnosnika, u trenutku kada dvije strane traže dijalog da bi se spriječio otvoreni sukob zbog Ukrajine, rekao je dužnosnik NATO-a.

Zabrinut zbog gomilanja ruskih snaga kod ukrajinske granice, Sjevernoatlantski savez mjesecima traži sastanak Vijeća NATO-Rusija, ali njegovo održavanje dovela je u pitanje špijunska afera u listopadu, piše Hina.

Sastanak Vijeća, formata za dijalog od 2002., održat će se u Bruxellesu 12. siječnja nakon što SAD i Rusija održe sastanak o sigurnosti 10. siječnja u Ženevi.

Šef europske diplomacije Josep Borrell otputovao je u utorak u dvodnevni posjet Ukrajini kako bi joj iskazao potporu.

Rusija traži jamstva da se NATO neće širiti na istok i da će prekinuti vojnu suradnju s Ukrajinom i Gruzijom, koje imaju teritorijalne sporove s Rusijom.

Moskva odbacuje američke optužbe da priprema invaziju na Ukrajinu i optužuje Kijev da gomila snage na istoku zemlje.

''Bilo kakav dijalog s Rusijom mora se odvijati na temelju reciprociteta, uzeti u obzir zabrinutost NATO-a zbog ruskog djelovanja... i odvijati se uz konzultacije s europskim partnerima NATO-a'', rekao je dužnosnik NATO-a uoči sastanka 12. siječnja.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova potvrdila je da će ruski dužnosnici sudjelovati na sastanku Vijeća NATO-Rusija u Bruxellesu.

Očekuje se da će na sastanku sudjelovati zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov i drugi ruski dužnosnici, nakon što se sastanu sa zamjenicom američkog državnog tajnika Wendy Sherman u Ženevi.

Dan poslije, 13. siječnja, razgovori će se nastaviti u širem formatu OESS-a, koji uključuje SAD i saveznike NATO-a, Rusiju, Ukrajinu i druge bivše sovjetske države, navodi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close