Zbog Ukrajine

Prijeti oružani sukob između Rusije i NATO-a?

Fomin je ponovio zahtjev Rusije za sigurnosnim jamstvima od NATO-a i prekidom širenja Saveza na istok. Također je ponovio upozorenje protiv dopuštanja Ukrajini ulazak u NATO.
Vijesti / Svijet | 28. 12. 2021. u 08:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusko ministarstvo obrane upozorilo je zapadne vojne atašee na opasnosti od oružanog sukob između Rusije i NATO-a s obzirom na nedavne napetosti između dvije strane oko Ukrajine.

"U posljednje vrijeme Savez je pribjegao izravnim provokacijama koje predstavljaju visok rizik od eskalacije u oružani sukob", rekao je u ponedjeljak diplomatima u Moskvi zamjenik ruskog ministra obrane Alexander Fomin, prenosi dpa.

Ministarstvo je okupljenim međunarodnim vojnim predstavnicima, uključujući one iz 14 država članica NATO-a, podijelilo snimke na kojima se vidi kako Fomin kritizira NATO.

Fomin je optužio NATO za masovno povećanje vojnih aktivnosti posljednjih godina. Samo u 2020., rekao je, broj vojnih letova u blizini ruskih granica porastao je sa 436 na 710. Štoviše, dodao je Fomin, NATO je svake godine održavao i 30 velikih vojnih vježbi s borbenim scenarijima koji su uključivali Rusiju.

Fomin je ponovio zahtjev Rusije za sigurnosnim jamstvima od NATO-a i prekidom širenja Saveza na istok. Također je ponovio upozorenje protiv dopuštanja Ukrajini ulazak u NATO.

Predsjednik Vladimir Putin nedavno je zaprijetio posljedicama ako NATO napreduje dalje u blizini Rusije.

Kremlj i Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi nadaju se dijalogu s NATO-om o ovom pitanju u novoj godini.

Fomin je rekao da je Rusija uvijek bila spremna za razgovore, dok je kritizirao NATO jer je odbijao svaku ponudu koju je Moskva davala godinama, umjesto toga dajući prednost onome što je on nazvao konfrontacijom.

Rusija je više puta osuđivala NATO zbog proširenja vojnih baza i prijenosa oružanih sustava sve bliže Rusiji, počev od raspada Sovjetskog Saveza prije 30 godina.

Samo u istočnoj Evropi sada je stalno stacionirano oko 13.000 NATO vojnika, 200 tenkova i 30 zrakoplova i helikoptera, tvrdi Moskva.

NATO tvrdi da njegove akcije djeluju kao sredstvo odvraćanja Rusije u svjetlu njene agresivne politike protiv Ukrajine, među ostalim njenim bivšim sovjetskim susjedima.

Kopirati
Drag cursor here to close