Utjecaj rata u Gazi

Muslimani u tehnološkom sektoru se boje odmazde ako otvoreno podijele svoj stav

Izvršni direktor koji stoji iza AI platforme ChatGPT-a, a koju podržava Microsoft, pozvao je tehnološku industriju da se prema članovima muslimanske i arapske zajednice odnose s empatijom.
Vijesti / Svijet | 05. 01. 2024. u 22:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvršni direktor kompanije OpenAI Sam Altman izjavio je u petak da osjeća da je pripadnicima muslimanske i arapske zajednice u tehnološkoj industriji neugodno da govore o svojim nedavnim iskustvima, očigledno misleći na utjecaj tekućeg rata u Gazi na njihove živote, navodi Reuters.

''Muslimanske i arapske (posebno palestinske) kolege u tehnološkoj zajednici s kojima sam razgovarao osjećaju se nelagodno kada govore o svojim nedavnim iskustvima, često iz straha od odmazde i ugroženih izgleda za napredovanje u karijeri'' - napisao je Altman na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter.

Izvršni direktor koji stoji iza AI platforme ChatGPT-a, a koju podržava Microsoft, pozvao je tehnološku industriju da se prema članovima tih zajednica odnose sa empatijom.

Jedan korisnik na X-u upitao je Altmana kako se osjeća o iskustvima židovske zajednice.

Altman je odgovorio: "Ja sam Židov. Vjerujem da je antisemitizam značajan i rastući problem u svijetu, i vidim da se mnogi ljudi u našoj industriji zalažu za mene, što duboko cijenim. Vidim mnogo manje takvog zalaganja za muslimane ."

Aktivisti za ljudska prava napominju da su antisemitizam i islamofobija naglo porasli u SAD-u i drugdje od 7. listopada kada je palestinska grupa Hamas napala Izrael, ubivši 1.200 ljudi, prema izraelskim podacima.

U naknadnom napadu Izraela na Gazu ubijeno je više od 22.000 Palestinaca, skoro 1 posto od 2,3 milijuna stanovnika Gaze, prema Ministarstvu zdravlja Gaze.

Vijeće za američko-islamske odnose saopćilo je prošlog mjeseca da su u dva mjeseca nakon početka rata incidenti motivirani islamofobijom i diskriminatornim stavovima prema Palestincima i Arapima porasli za 172 posto u Sjedinjenim Državama u odnosu na isti period prošle godine.

Kopirati
Drag cursor here to close