Lavrov

Rusija: Amerika godinama blokirala pokušaje uspostavljanja države Palestine

"Pogledajte šta se dogodilo na Bliskom istoku, u Pojasu Gaze, jer je Washington godinama blokirao pokušaje uspostavljanja palestinske države u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda'', rekao je Lavrov.
Vijesti / Svijet | 27. 12. 2023. u 16:34 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) godinama blokirale pokušaje uspostavljanja države Palestine.

Lavrov se sastao s ministrom vanjskih poslova Indije Subrahmanyamom Jaishankarom koji je posjetio Moskvu, glavni grad Rusije.

Šef ruske diplomacije nakon sastanka komentirao je navode da je Zapad planirao zamrznuti rat u Ukrajini i prikazati Kijev kao pobjednika.

"Znamo sposobnost Zapada, posebno SAD, da proglase pobjedu. Znamo kako su to pobijedili u Vijetnamu, Afganistanu i Iraku. Ušli su u Irak 2003. godine i mjesec dana kasnije rekli da je demokracija pobijedila. Prošlo je do tada 20 godina. Gdje je sada Irak? I Libija je postalo pitanje zabrinutosti za NATO zemlje. Tamo su kao donijeli demokraciju i uništili državu", kazao je Lavrov.

Potom se dotaknuo događanja u Pojasu Gaze.

"Pogledajte šta se dogodilo na Bliskom istoku, u Pojasu Gaze, jer je Washington godinama blokirao pokušaje uspostavljanja palestinske države u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Nije došlo do poboljšanja ni u jednoj od zemalja koje Sjedinjene Američke Države koriste za obranu svojih interesa daleko od svojih obala", rekao je Lavrov.

Kopirati
Drag cursor here to close