Humanitarna pomoć

Francuske i jordanske zračne snage spustile medicinsku pomoć u Gazu

Francuske i jordanske zračne snage bacile su sedam tona hitne humanitarne i medicinske pomoći za poljsku bolnicu postavljenu u gradu Kan Junisu u Gazi
Vijesti / Svijet | 05. 01. 2024. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuske i jordanske zračne snage bacile su sedam tona hitne humanitarne i medicinske pomoći za poljsku bolnicu postavljenu u gradu Kan Junisu u Gazi, rekao je u petak dužnosnik Elizejske palače.

Jordan je već ranije zrakom dostavljao humanitarnu pomoć u Gazu, a Francuska je prvi put izravno sudjelovala u takvoj operaciji, iako je do sada u tu enklavu kopnenim putem isporučila oko 1000 tona pomoći.

Militanti Hamasa iz Gaze su prije tri mjeserca napali južni Izrael, što je izazvalo izraelsku ofenzivu u kojoj je. po palestinskim zdravstvenim dužnosnicima, ubijeno 22 600 ljudi, razorena Gazu i a tisuće su raseljene.

Dužnosnik francuskog predsjedništva potvrdio je da su u toj operaciji, koja se dogodila u četvrtak navečer, sudjelovali francuski i jordanski zrakoplov, prenosi Hina.

Humanitarna situacija i dalje kritična

"Humanitarna situacija u Gazi i dalje je kritična", objavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron na X-u.

Francuske i jordanske zračne snage bacile su sedam tona hitne humanitarne i medicinske pomoći za poljsku bolnicu postavljenu u gradu Kan Junisu u GaziDužnosnik je odbio reći što je točno pošiljka sadržavala, ni je li Izrael operaciji dao zeleno svjetlo.

Izrael je ranije odobrio jordansku misiju pomoći iz zraka u studenom

Jordan je povukao svog veleposlanika u Izraelu, a izraelskom veleposlaniku naložio da se povuče u znak prosvjeda protiv izraelskog bombardiranja Gaze, rekavši da su napadi ubili nedužne i izazvali humanitarnu katastrofu.

Iz ureda izraelskog ministarstva obrane nadlržnog za koordinaciju humanitarnih aktivnosti (COGAT) u petak su rekli da se humanitarna situacija stabilizira i porekli tvrdnje izvora iz Gaze i iz dokumenta egipatskog Crvenog polumjeseca da su blokirali pročistače vode, medicinske potrepštine i stupove za šatore.

 

Kopirati
Drag cursor here to close