Bliski istok

SAD i EU na Bliskom istoku pokušavaju spriječiti širenje sukoba u Gazi

Blinken i Borrell na Bliski istok stižu gotovo tri mjeseca otkako su militanti palestinske islamističke organizacije Hamas upali na jug Izraela,
Vijesti / Svijet | 05. 01. 2024. u 15:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki državni tajnik Antony Blinken i šef diplomacije Europske unije Josep Borrell će u petak biti na Bliskom istoku kako bi pokušali spriječiti širenje sukoba u Gazi na Zapadnu obalu, Libanon i pomorski promet u Crvenom moru.

Blinken i Borrell na Bliski istok stižu gotovo tri mjeseca otkako su militanti palestinske islamističke organizacije Hamas upali na jug Izraela, što je dovelo do izraelske ofenzive u kojoj je poginulo više od 22.000 Palestinaca i razorena je većina obalne enklave Pojasa Gaze.

Izrael, koji tvrdi da je ubio 8000 militanata otkako je u Hamasovom napadu 7. listopada poginulo 1200 ljudi, u četvrtak je najavio ciljaniji pristup u Gazi dok je Blinken započeo jednotjedni posjet regiji.

Palestinci su rekli da nije došlo do slabljenja izraelskih zračnih napada i granatiranja te da su napadi zrakoplovima i tenkovima pojačani preko noći u gusto naseljenim područjima Nusseirat, Bureij i Maghazi u središtu Gaze, prenosi Hina.

Blinken bi trebao posjetiti Zapadnu obalu tijekom svoje turneje koja započinje u petak posjetom Turskoj, jednoj od država koja je ponudila da bude medijator. Također će posjetiti Izrael, Jordan, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat te Grčku.

“Nije ni u čijem interesu, ni Izraela, ni regije, ni svijeta, da se ovaj sukob proširi onkraj (granica) Gaze”, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller, dodavši da će Blinken razgovarati o koracima radi izbjegavanja eskalacije, o kojima nije pružio više pojedinosti.

“Ne očekujemo da će svaki razgovor na ovom putovanju biti lagan”, rekao je Miller novinarima u četvrtak.

Borrell, vanjskopolitički šef Europske unije, u petak je u Libanonu radi razgovora o situaciji na izraelsko-libanonskoj granici i važnosti izbjegavanja eskalacije sukoba jačanjem diplomatskih napora, rekao je EU.

Kopirati
Drag cursor here to close